Connect with us

Actualitate

Suspiciune de botulism la o femeie de 45 de ani din Alba, de la o salată cu pește din conservă

Published

on

De unde a cumpărat conserva de pește? Mai are pe stoc acel magazin/supermarket conserve de pește care conțin toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum?

O femeie în vârstă de 45 de ani din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare. Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă.

În 17 octombrie simptomele s-au accentuat iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital. Inspectorii DSP Alba au informat DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București. Detalii despre starea de sănătate a pacientei și evoluția bolii poate oferi doar Spitalul de Urgență Alba Iulia.

Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Revenim cu noi informații.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate