Connect with us

Actualitate

Poliția Locală a municipiului Alba Iulia. RAPORT DE ACTIVITATE 2024

Published

on

Direcția Generală Poliţia Locală a municipiului Alba Iulia este constituită şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 155/2010, Legea poliției locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare şi a Hotărârii de Guvern nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale.

Direcția Generală Poliţia Locală a municipiului Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea pe baza principiilor: legalităţii, încrederii, previzibilităţii, proximităţii şi proporţionalităţii, deschiderii şi transparenţei, eficienţei şi eficacităţii, răspunderii şi responsabilităţii, imparţialităţii şi nediscriminării.

Direcția Generală Poliţia Locală a municipiului Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţii locale, exclusiv pe baza şi în executarea legii, precum şi a actelor autorităţii deliberative şi ale celei executive ale administraţiei publice locale și este structurată în felul următor:

  • Director General – Compartiment juridic, corespondență, baze date; – Compartiment circulația pe drumurile publice; – Compartiment dispecerat.
  • Serviciul ordine publică
  • Serviciul pază, monitorizare – Compartiment paza bunurilor; – Compartiment monitorizare.
  • Serviciul control și inspecție – Compartiment disciplina în construcții; – Compartimentul activitate comercială; – Compartimentul protecția mediului; – Compartimentul logistică.

1. OBIECTIVELE POLIȚIEI LOCALE

La începutul anului 2024, Poliția Locală Alba Iulia și-a propus ca obiectiv general asigurarea ordinii și liniștii publice în vederea creșterii gradului de siguranță în municipiul Alba Iulia, oferind cetățenilor un serviciu public de calitate, orientat spre nevoile acestora, respectând prevederile legale și atribuțiile conferite prin lege.

Poliția Locală și-a stabilit pentru anul 2024 următoarele obiective specifice:

  • să asigure ordinea și liniștea publică prin patrulare în zonele de responsabilitate;
  • să asigure fluidizarea traficului rutier în zonele de risc și la orele de vârf;
  • să asigure respectarea legislației privind construcțiile pe raza municipiului Alba Iulia;
  • să asigure respectarea normelor legale privind activitatea comercială și a protecției mediului înconjurător.
  • să răspundă cu promptitudine apelurilor venite de la cetățenii sau alte instituții;
  • să îmbunătățească permanent relația de comunicare cu cetățenii;
  • deschidere și transparență față de comunitate;
  • îmbunătățirea activității în cadrul structurii prin creșterea nivelului de pregătire profesională și înlăturarea carențelor în pregătirea de specialitate a personalului;

Activitățile desfășurate pe parcursul anului 2024 au avut un caracter preponderent preventiv. Realizarea obiectivelor stabilite a fost posibilă datorită implicării polițiștilor locali, în colaborare cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și siguranței publice, respectiv Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Poliția Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Alba și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba.

2. ACTIVITATEA PRIVIND PETIȚIILE ȘI AUDIENȚELE

La nivelul Poliției locale a municipiului Alba Iulia, comunicarea dintre instituție și cetățeni este extrem de importantă. Ca și serviciul public aflat în slujba comunității locale, poliția locală Alba Iulia se ghidează, în acest context, pe principiul deschiderii și transparenței față de cetățeni.

a) Dispecerat poliția locală (24h/24h, nr.telefon 0258/989)

În anul 2024, la dispeceratul poliției locale s-au înregistrat un nr. de 5693 petiții telefonice, iar numărul total al apelurilor preluate a fost de 11.120.

Analizând sesizările preluate prin dispecerat, acestea se pot clasifica după cum urmează:

După tipul sesizării:

  • ordine și liniște publică (scandaluri, conflicte etc) – 707
  • circulație (opriri, staționări, blocare acces etc) – 1479
  • comercial (terase, pete pe dom. Public, comercianți etc) – 34
  • mediu (deșeuri, toaletări etc) – 298
  • disciplina în construcții (c-ții ilegale, șantiere etc) – 157
  • animale – 175
  • persoane care apelează la mila publicului – 155
  • parcări (concesionate, de reședință, publice cu plată etc) – 1790
  • persoane fără adăpost – 99
  • alte tipuri de sesizări – 799

După proveniența sesizărilor:

  • de la cetățeni – 4583
  • SNUAU – 253
  • angajați ai poliției locale – 663
  • alte categorii de persoane – 194

După responsabilii de proces:

  • repartizate către polițiștii locali – 5153
  • redirecționate către alte departamente/ instituții – 540.

b) Alte tipuri de petiții

La secretariatul poliției locale au fost înregistrate un număr de 168 de petiții scrise, primite de la cetățeni sau alte instituții, la care s-a răspuns conform prevederilor legale.

De asemenea, prin aplicația CRM, au fost redirecționate către poliția locală, de la dispeceratul primăriei, un număr de 351 petiții.

Advertisement

c) Audiențe șef serviciu

La sediul poliției locale Alba Iulia s-au prezentat 32 de persoane care au solicitat și au primit audiență la directorul general. Problemele aduse la cunoștința șefului poliției locale Alba Iulia au acoperit domenii diferite, iar cele care nu au intrat în atribuțiile poliției locale, stabilite prin Legea nr. 155/2010, au fost redirecționate spre instituțiile competente.

Clasificarea problemelor sesizate, după domeniul acestora, este următoarea:

  • probleme cu vecinii;
  • reclamație privind unele sancțiuni contravenționale;
  • tulburarea liniștii publice;
  • reclamații privind siguranța circulației;
  • depozitare deșeuri;
  • control comercial;

Toți cetățenii, care au participat în audiență la șeful serviciului, au fost ascultați și au primit răspuns la solicitarea lor.

3. ACTIVITATEA DE CONSTATARE

a) Sancțiuni contravenționale

În vederea creșterii gradului de siguranță în municipiul Alba Iulia, polițiștii locali au desfășurat acțiuni zilnice de patrulare pentru a descoperi și a combate fenomenul contravențional. În acest sens, pe parcursul anului 2024, au fost întocmite un număr de 3608 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției, suma totală a sancțiunilor fiind de 904.113,00 lei.

  • 1911 amenzi
  • 1697 avertismente

Dinamica proceselor verbale de constatare și sancționare a contravenției întocmite în anii 2022, 2023 și 2024 se prezintă astfel:

Anul202220232024
P.V.C.C.600541303608
Amenzi350524031911
Avertismente250017271697
Valoare totală1.145.425,00 lei1.155.980,00 lei904.113,00 lei

În ceea ce privește încadrarea faptelor contravenționale, procesele verbale de constatare și sancționare a contravenției din anul 2024 se împart după cum urmează:

Nr.Actul normativNr. sancțiuni
1Legea nr. 61/1991 R, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice154
2Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții34
3Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități204
4Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al statului2
5HG nr 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernuluui nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice1997
6OUG nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice44
7OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor1
8HCL nr. 255/2021 privind stabilirea unor măsuri de gospodărire a orașului324
9HCL 89/2013 privind activitățile comerciale de tip comerț stradal în cetatea Alba Carolina2
10HCL 235/2019 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată, modificat și completat prin HCL 153/2021.846

Raportat la numărul total al sancțiunilor aplicate, au fost depuse contestații, la Judecătoria Alba Iulia sau la judecătoria de domiciliu a contravenientului, împotriva a 31 procese verbale de constatare a contravenției.

b) Fenomenul cerșetoriei:

În urma patrulării zilnice a polițiștilor locali, dar și în urma sesizărilor primite din partea cetățenilor, în perioada analizată au fost constatate 380 fapte privind apelarea în mod repetat la mila publicului.

Totodată, s-au aplicat un număr de 121 sancțiuni contravenționale, conform Legii nr. 61/1991 R, art. 2, pct. 3(apelare în mod repetat la mila publicului) cu o valoare totală a sancțiunilor de 26.500,00 lei.

Pe parcursul anului, poliția locală a derulat campania „SPUNE NU CERȘETORIEI”, care a avut ca scop prevenirea și combaterea cerșetoriei. Prin aceasta s-a adus la cunoștința publicului riscurile ce pot apărea în cazul în care este încurajată cerșetoria prin oferirea de bani persoanelor care apelează zilnic la mila publicului, pe străzile orașului.

c) Fenomenul infracțional:

În perioada analizată, polițiștii locali au constatat 7 infracțiuni în domeniul disciplinei în construcții, respectiv construcții în zonă istorică fără a deține autorizație de construire.

Advertisement

Documentele întocmite au fost predate Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Alba, în vederea continuării cercetărilor.

4. SERVICIUL ORDINE PUBLICĂ

Conform Strategiei Naționale de Ordine și Siguranță Publică, menţinerea ordinii publice reprezintă ansamblul măsurilor, activităţilor şi acţiunilor organizate şi desfăşurate cotidian de către forţele de ordine şi siguranţă publică, pentru funcţionarea normală a instituţiilor statului, protejarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a normelor de conduită civică, regulilor de convieţuire socială, a celorlalte valori supreme, precum şi a avutului public şi privat.

În acest context, prin polițiștii locali din cadrul biroul de ordine și liniște publică, poliția locală patrulează zilnic în zonele de responsabilitate pentru a menține un climat de ordine și siguranță.

În perioada analizată, serviciul ordine și liniște publică a desfășurat următoarele activități:

a) Participarea la evenimente publice:

S-a asigurat ordinea și liniștea publică, precum și siguranța participanților și a organizatorilor, la 78 evenimente organizate de Primăria Municipiului Alba iulia, împreună cu partenerii săi. Cele mai importante evenimente la care s-a asigurat ordinea publică și care au implicat participarea unui număr mare de persoane au fost:

  • AlbaFest;
  • Noaptea Muzeelor – Palatul Principilor+Muzeul Principia;
  • Alba Iulia Super Rally;
  • Sărbătoarea Muzicii;
  • Truck Tuning Show Alba Iulia;
  • Festivalul Roman Apulum;
  • Rowmania;
  • Alba Iulia Music and Film;
  • Apulum Bike Fest;
  • Apulum Agraria;
  • Alba Iulia City Race;
  • Festival de România;
  • Târgul de Crăciun;
  • Meciurile organizate pe teren propriu de către CSM Unirea Alba Iulia.

b) Constatări:

  • persoane legitimate – 2.307
  • fapte privind apelarea în mod repetat la mila publicului – 380;
  • activități de sprijin pentru inspectori și servicii din primărie – zilnic;
  • procese verbale afișate la domiciliul contravenientului – 331;
  • autocolante aplicate cu privirea la ocuparea unor locuri de parcare de reședință sau pentru alte prevederi ale HCL 255/2021 – 584;
  • scanări efectuate în parcările publice cu plată – 26.975;
  • notificări emise pentru încălcări ale HCL 235/2019 modificat și completat prin HCL 153/2021, privind regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată – 2560;
  • procese verbale de constatare a contravenției întocmite – 1201, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 177.100,00 lei

c) Misiuni școli:

Pe parcursul anului 2024 am desfășurat 828 misiuni de asigurare a ordinii publice și fluidizarea traficului rutier la unitățiile de învățământ atribuite conform Planului Teritorial de Acțiune, pentru identificarea persoanelor care, prin comportament și prin activitățile desfășurate, afectează climatului de siguranță sau procesul de învățământ.

Poliția locală a acționat cu efectivele de ordine publică în raza de acțiune a următoarelor unități de învățământ:

  • Colegiul Tehnic Apulum – str. Gheorghe Pop de Băsești;
  • Liceul Sportiv Micești – str. Scărișoara;
  • Liceul Teologic Romano-Catolic – str. Păcii;
  • Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” – str. Vasile Goldiș;
  • Școala Primară „1 Decembrie 1918” – str. Calea Moților;
  • Grădinița cu program normal „Emanuel” – bld. Ferdinand 1;
  • Grădinița „Dumbrava minunată” – Micești, str. Scărișoara;
  • Grădinița cu program prelungit „Scufița Roșie” – str. Traian;
  • Grădinița cu program normal „Licurici” – str. Cale Moților;
  • Grădinița nr. 11 – str. Vasile Goldiș.

5. SERVICIUL CONTROL ȘI INSPECȚIE

În cadrul Serviciul control și inspecție s-au desfășurat activități în conformitate cu reglementările legislative în vigoare și a resursei umane structurată pe domenii de activitate, într-o manieră care să satisfacă cerințele operaționale ale poliției locale.

Scopul activităţilor desfășurate, în perioada de referință, a vizat:

  • respectarea și punerea în aplicare a legislației în domeniile disciplina în construcții și afișajul stradal, activitatea comercială și protecția mediului;
  • instrucția tragerii cu armamentul din dotare și executarea periodică a ședințelor de tragere;
  • managementul asigurării tehnice de autovehicule și logistică specifică;
  • planificarea, recrutarea și menținerea personalului, crearea unui climat organizațional corespunzător, asigurarea condițiilor pentru utilizarea optimă a resurselor umane;
  • realizarea cu operativitate și profesionalism a operaţiunilor financiar-contabile;
  • operațiuni de ridicare, transport și depozitare a vechiculelor staționate neregulamentar pe raza teritorială a municipiului Alba Iulia.

Activităţile derulate pentru atingerea obiectivelor, în conformitate cu specificul fiecărui post din structura organizatorică a Serviciului control și inspecție, au constat în:

  • Achiziționarea bunurilor și serviciilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010, legea poliției locale şi a H.G. nr. 1.332/2010, regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale, cu respectarea procedurilor de atribuire impuse de prevederile Legea nr. 98/2016, privind achizițiile publice, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
  • Asigurarea condiţiilor de păstrare, funcţionare şi întreţinere a echipamentelor de radiocomunicații şi telecomunicaţii, de supraveghere video, IT, de prelucrare a datelor cu caracter personal, a mijloacelor de autoaparare, punându-se accent pe respectarea condiţiilor impuse de legislaţie în ceea ce priveşte păstrarea şi securitatea armelor şi muniţiilor din dotare.
  • Planificarea, organizarea și derularea procedurilor de achiziție, contractare, aprovizionare, primire, recepție, repartizare, în vederea introducerii în exploatare a echipamentelor în scopul asigurării necesarului structurilor pentru uzul curent și rezervele proprii de mobilizare conform aprobărilor de înzestrare.
  • Având în vedere interesul autorității publice locale de a identifica și promova proiecte care au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții din cadrul comunității locale, prin revitalizarea unor zone din municipiul Alba Iulia, prin crearea de practici prietenoase cu mediul înconjurător, care să aducă un plus de valoare spațiului urban, ceea ce va conduce la încurajarea transportului ecologic în detrimentul mijloacelor de transport poluante, în decursul anului de referință s-au făcut demersuri pentru achiziționarea a 17 autoturisme electrice.
  • Activități de ridicare, transport, depozitare a vechiculelor staționate neregulamentar pe raza teritorială a municipiului Alba Iulia în conformitate cu Hotărârea nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1391/2006.
  • Au fost desfăşurate activităţi pe linie financiar-contabilă, avându-se în vedere utilizarea fondurilor publice în conformitate cu bugetul aprobat în anul de referință. Cheltuieli 2024
  • Uniforme și echipament: 133.663 lei;
  • Alte obiecte de inventar: 40.000 lei;
  • Carburanți și lubrifianți: 101.996 lei;
  • Materiale și servicii cu caracter funcțional: 21.972 lei;
  • Reparații auto: 74.154 lei;
  • Alte cheltuieli cu bunuri și servicii: 80.530 lei;
  • Active fixe: 699.118 lei.

5.1. Compartiment Disciplina în Construcții

Activități desfășurate:

  • controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii şi afişajul stradal, executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, după caz;
  • verificarea lucrărilor de construire cu privire la respectarea documentaţiilor tehnice şi autorizaţiilor de construire, eliberate de către Primăria municipiului Alba Iulia;
  • verificarea şi soluţionarea sesizărilor provenite de la cetăţeni sau instituţii;
  • participarea în comisiile de recepții lucrări;
  • regularizarea taxelor locale;
  • au fost înregistrate şi verificate 170 de sesizări din care: 125 scrise, 20 telefonice, 5 verbale și 20 pe CRM soluţionate în termen și în curs de soluționare;
  • s-au efectuat un număr de 612 controale în teren;
  • verificarea executării lucrărilor de construire la finalizarea lucrărilor sau pe etape, în cazul solicitării proceselor verbale de recepţie – 225 imobile;
  • participarea în comisiile de recepție – 225 de imobile;
  • în urma regularizării taxei de autorizare ca urmare a realizării investiției, s-a încasat suma de 459.551,50 lei la bugetul local;
  • s-au întocmit 34 Procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru construcţii imobile fără autorizaţie de construire cu o valoare de 107.000,00 lei;
  • compartimentul disciplina în construcţii și afișajul stradal a transmis lunar situaţia proceselor verbale de recepție atât Direcției de Venituri (pentru luarea în evidență), Consiliului Județean și Inspectoratului de Stat in Construcții, cât și Institutului National de Statistică pentru fiecare trimestru.
  • s-au înaintat Poliției Județene – Serviciul Investigații Criminale documente pentru 7 (șapte) cazuri de infracțiune: construcții edificate în zona istorică fără AC;
  • s-au trimis în debit către Direcţia Venituri din Alba Iulia, 7 Procese Verbale de contravenție în cuantum total de 7.000 lei;
  • s-au întocmit un număr de 429 Certificate de atestare a edificării construcțiilor pentru înscrierea/radierea în cartea funciară;
  • s-aunotificat în scris și telefonic un număr de 178 persoane în vederea regularizării taxelor locale și intrarea în legalitate a teraselor sezoniere;

5.2. Compartiment Activitate Comercială și Protecția Mediului

În perioada de referinţă, Compartimentul Protecţia Mediului şi Activitatea Comercială a desfăşurat activități desprinse din atribuțiile poliției locale şi alte reglementări legislative în domeniile de aplicabilitate, constând în:

  • patrulări şi pânde în zonele de risc de pe raza municipiului Alba Iulia unde se depozitează neautorizat deşeuri de orice fel;
  • acţiuni în vederea identificării persoanelor ce desfăşoară comerţ ambulant neautorizat;
  • verificări privind încheierea contractelor de salubrizare de către agenţii economici;
  • patrulări privind prevenirea arderii miriştilor, deşeurilor vegetale, menajere sau de altă natură;
  • acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii efectelor consumului produselor din tutun în conformitate cu Legea nr. 349/2002;
  • acţiuni pe linia prevenirii comercializării şi consumului de băuturi alcoolice în incinta unităţilor sanitare;
  • acţiuni în zona magazinului Unirea şi a b-dului Transilvaniei privind comercializarea florilor şi cadourilor pentru luna Martie;
  • acţiuni în zona Piaţa Agroalimentară Centru, Cetate şi piaţa volantă Cetate;
  • acţiuni de verificare a agenţilor economici cu privire la deţinerea autorizaţiilor sau acordurilor de funcţionare după caz, a orarelor de funcţionare şi a afişării preţurilor;
  • acţiuni pe linia respectării orarului de funcţionare a teraselor sezoniere şi a localurilor de alimentaţie publică pe timp de noapte;
  • verificări pe linia activităţii comerciale – predarea amplasamente terase sezoniere;
  • acţiuni de supraveghere a parcurilor de joacă pentru copii;
  • acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice;
  • acţiuni în colaborare cu lucrători din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia sau cu reprezentanţi ai D.S.P. Alba, D.S.V. Alba, G.N.M. Alba, MAI;
  • acțiuni de supraveghere a panourilor electorale desfășurate cu ocazia alegerilor locale, alegerilor parlamentare și prezidențiale, în conformitate cu actele normative incidente.
  • participare la evenimentul Alba Fest, conform Planului de măsuri;
  • participare la evenimentele dedicate zilei de 1 DECEMBRIE, conform Planului de măsuri;
  • s-au instrumentat un număr de 258 de sesizări şi adrese provenite de la cetăţeni şi instituţii (INFOCET, CRM, DISPECERAT) precum şi autosesizări;
  • în urma controalelor efectuate pe raza municpiului Alba Iulia, au fost verificaţi un număr de 162 operatori economici;
  • s-au întocmit 87 note de constatare, privind regimul de autorizare a operatorilor economici, afişarea preţurilor, orarelor de funcţionare şi deţinerea de contracte de colectare a deşeurilor menajere;
  • ca urmare a acţiunilor de verificare s-au autorizat un număr de 200 de operatori economici şi au fost încheiate un număr de 200 contracte de salubrizare cu S.C. RER VEST S.A. Oradea;
  • au fost constatate 32 fapte de natură contravențională, care cad sub incidenţa normativelor care reglementează activitatea în domeniile de referinţă, valoarea total[ a sanc’iunilor aplicate fiind de 22.500,00 lei;
  • de asemenea, cu ocazia misiunilor de patrulare au fost situaţii în care s-au alertat prin 112 serviciile de urgenţă pentru stingerea unor incendii de vegetaţie precum şi situaţii în care s-a impus acordarea primului ajutor unor persoane căzute în stradă până la sosirea echipelor medicale specializate;
  • în scopul eradicării fenomenului de depozitare necontrolată a deşeurilor de orice fel, poliţia locală, îndeosebi lucrătorii din cadrul compartimentelor mediu și comercial, a desfăşurat ample acţiuni de identificare a făptuitorilor, soldate cu minimalizarea acestui flagel dar nicidecum cu stoparea sau înlăturarea acestuia;

Obiective propuse pentru anul 2025:

  • Îmbunătățirea activității în cadrul structurii prin creșterea nivelului de pregătire profesională, înlăturarea carențelor în pregătirea de specialitate a personalului, creșterea performanței organizaționale prin contribuția activă a fiecărui angajat în parte, astfel încât aceștia să își desfășoare activitățile zilnice într-o manieră care să contribuie la succesul strategiei prin atingerea indicatorilor de performanță aplicabili domeniului lor de activitate;
  • Îmbunătățirea permanentă a calității serviciilor oferite cetățenilor;
  • Scăderea timpului de răspuns la petiții și sesizări;
  • Creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la reglementările în materie de protecția mediului;
  • Dezvoltarea suportului logistic astfel încât să răspundă celor mai exigente cerințe operaționale, ținându-se cont de bugetul poliției locale aferent anului în curs;
  • Ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autorități, Curtea de Conturi etc;
  • Intensificarea acțiunilor pentru verificarea respectării legislaţiei în domeniul activitatea comercială;
  • Intensificarea acțiunilor pentru identificarea construcțiilor fără autorizare de construire sau desființare;
  • Derularea acţiunilor pentru combaterea fenomenului de ocupare abuzivă a domeniului public;
  • Acțiuni și verificări în scopul prevenirii și combaterii a zoonozelor deosebit de grave și a epizootiilor sau cu privire la nerespectarea normelor legale privind protecția mediului și a surselor de apă precum și a celor de gospodărire a localităților.

6. COMPARTIMENT CIRCULAȚIA PE DRUMURILE PUBLICE

Activități desfășurate:

Advertisement

  • S-a asigurat zilnic pe perioada anului şcolar, fluidizarea traficului rutier la banda reversibilă instituită între Alba Iulia şi cartierul Miceşti, cu efective de poliţişti locali conform planificărilor zilnice;
  • S-a asigurat zilnic patrularea pe raza Municipiului Alba Iulia în contextul planului de Ordine şi Siguranţă al Municipiului pentru prevenirea şi înlăturarea faptelor de natură antisocială;
  • Am legitimat un număr de 2177 persoane dintre care: – persoane suspecte (oră târzie, comportament, locul unde se aflau) -2; – persoane care apelează la mila publică -22; – persoane fără adăpost -117; – persoane legitimate în urma sesizărilor, martori, sesizări din oficiu- 1837;
  • Am întocmit un număr de 171 adrese, răspunsuri petiţii scrise cetăţeni, răspunsuri CRM, adrese Judecătoria Alba Iulia, referate necesitate, acorduri garare;
  • Am întocmit un număr de 14 planuri de măsuri pentru evenimente ce au avut loc pe raza mun. Alba Iulia;
  • Am afişat în teren un număr de 297 Procese-Verbale de contravenţie, comunicări
  • Am dat curs unui număr de 215-sesizări primite de la cetăţeni, 205-sesizări şefi ierarhici şi 1471 sesizări telefonice primite prin Dispeceratul Poliţiei Locale;
  • S-a întocmit un număr de 529 dispoziții de ridicare pentru autoturisme care au încălcat normele legale privind Oprirea sau Staţionarea neregulamentară pe raza Municipiului Alba Iulia;
  • S-au aplicat un număr de 150 Înştiinţări auto, pentru ocuparea unor locuri de parcare concesionate sau alte prevederi legale(HCL 76/2010 şi HCL 368/2005);
  • Am însoţit inspectori din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia în diverse acţiuni desfăşurate pe raza Municipiului(toaletare, identificare auto, marcaje auto;
  • Am asigurat măsuri de fluidizare a circulaţiei precum şi restricţii de circulaţie la toate evenimentele organizate pe raza Municipiului Alba Iulia.

7. SERVICIUL PAZA MONITORIZARE

7.1.Compartiment Monitorizare

a) Sisteme de supraveghere video conectate la dispeceratul de monitorizare

  • Parcul Cetate – 18 camere;
  • Pasajul Cetate – 13 camere;
  • Skate Park – 4 camere;
  • Latura de Nord a Cetății – 26 de camere;
  • Spații de joacă – 9 camere;
  • Rampe de gunoi – 10 camere;
  • Parcare Centru – 4 camere;
  • Intrările/ ieșirile din oraș – 5 camere care recunosc plăcuțele de înmatriculare;
  • Zona IPEC – 2 camere cu analiză video;
  • Zona Kaufland Cetate – 2 camere cu analiză video;
  • Hotel Cetate – 1 cameră panoramică;
  • Clădirea Electrica Centru – 1 cameră panoramică;
  • Cetatea Alba Carolina – 4 camere panoramice.

b) Obiective:

  • Monitorizare urmărirea imaginilor captate de camerele de supraveghere pentru detectarea oricăror evenimente sau activități suspecte;
  • Informare comunicarea către responsabilii de proces a unor informații legate de Traffic Flow, accidente, ambuteiaje, semnalizare rutieră, deșeuri, transporturi suspecte, condiții meteo, vegetație, derularea unor evenimente, blocarea camerelor, nefuncționarea echipamentelor informatice, etc.;
  • Alertare sesizarea imediată a polițiștilor locali, în vederea intervenției la fața locului în cazul producerii unor evenimente (furturi, distrugeri, vandalizări, agresiuni fizice, aruncare deșeuri, incendii, graffiti, etc);
  • Gestionare incidente coordonarea intervenției polițiștilor locali și asigurarea unei comunicări eficiente între toți responsabilii de proces;
  • Stocare păstrarea imaginilor înregistrate pentru referințe viitoare sau cercetările ulterioare, respectând politica privind protecția datelor cu caracter personal;
  • Corespondență – formularea de răspunsuri la adresele primite spre competentă soluționare;
  • Service și mentenanță – sesizarea operatorilor de internet (Vodafone și DIGI.)

În cursul anului 2024, au fost identificate și comunicate operativ tuturor responsabililor de proces peste 1004 ,,cazuri’’. Toate aceste cazuri, au fost identificate ca urmare a monitorizării live și a verificării atente a înregistrărilor video de la toate sistemele de supraveghere video conectate la Dispecerat.

Din analiza statistică a rezultat faptul că 58%, adică 579 din evenimentele identificate pe camere, au fost legate de salubritate.

Pe loc secund, cu 14% se află evenimentele legate de circulația pe drumurile publice. Aici am identificat vehicule staționate neregulamentar pe carosabil, pe trotuar, pe pistele de biciclete, vehicule care au întors pe linie continua, vehicule care au blocat stațiile de BUS, căruțe care traversează orașul, bicicliști și pietoni care circulă neregulamentar, accidente rutiere, etc.

O altă componentă importantă a incidentelor sesizate, o constituie persoanele fără adăpost reprezentate de 99 de cazuri, adică 10%din totalul evenimentelor constatate. Toți aceștia au fost identificați vagabondâd și căutând mâncare sau sticle reciclabile în containerele din oraș.

Cele mai multe constatări au fost în Parcul Cetate, aici unii dintre ei s-au dezbrăcat complet, s-au schimbat, au consumat alcool, și-au făcut nevoile, au dormit pe bănci, au răvășit containerele și au mâncat din resturile găsite, etc.

Evenimentele legate de ,,distrugere’’ se află pe locul IV, cu 40 de cazuri, adică un procent de 4%. Aici subliniem faptul că cele mai multe fapte au fost săvârșite de către minori sau adolescenți și s-au petrecut în parcurile de joacă, Pasajul Cetate, Skate Park și Parcul Cetate.

Tabel evenimente/ cazuri identificate și raportate responsabililor de proces

Problema incendiilor provocate de către minori reprezintă o realitate alarmantă în comunitatea din zona Talcioc, având efecte semnificative asupra mediului și asupra siguranței publice. În ultimul an, am identificat 17 cazuri în care copiii sau adolescenții din zonă au aprins intenționat deșeuri, cauciucuri sau vegetația uscată, fie din curiozitate, fie din dorința de distracție sau din lipsă de supraveghere. Această situație nu este doar o problemă de comportament individual, ci și un simptom al unei educații insuficiente cu privire la impactul acțiunilor lor asupra mediului și societății. În plus, astfel de acte nesăbuite au dus și la incendii necontrolate, punând în pericol viețile și bunurile oamenilor.

c) Alte cazuri identificate și descrise:

Câini periculoși sau agresivi / fără stăpân

Cei mai mulți câini ,,fără stăpân’’ au fost identificați în zona Talciocului. Aceștia caută mâncare prin gunoaiele menajere aruncate în drum și reprezintă un real pericol pentru persoanele care tranzitează zona.

Transportul de material lemnos

Transportul de lemne a fost verificat cu precădere în zona CERES din Pâclișa, unde camionete și căruțe încărcate cu lemne, au coborât periodic din pădure.

Advertisement

Minori lăsați fără supraveghere

Problema copiilor de etnie romă din zona Talciocului lăsați fără supraveghere reprezintă o preocupare serioasă, mai ales atunci când aceștia sunt implicați în fapte antisociale. Lipsa unui adult care să le ofere ghidare și supraveghere poate duce la implicarea lor în comportamente precum vandalismul, furt sau alte acțiuni care afectează comunitatea.

Cauzele principale pot include lipsa de implicare a părinților, situații economice dificile, migrația pentru muncă, abandonul școlar, lipsa activităților educative și influențele negative din anturaj.

Toate evenimentele identificate pe camerele de supraveghere video, au fost comunicate operativ responsabililor de proces pe grupul operativ de WhatsApp pentru a fi verificate, analizate și soluționate.

7.2. Compartiment Pază

Prin compartimentul pază, poliția locală asigură paza unor obiective de interes local. În anul 2024, agenții de securitate din cadrul compartimentului au asigurat paza, conform consemnelor particulare, la următoarele obiective:

  • Primăria Municipiului Alba Iulia;
  • Serviciul public local de evidență a persoanelor Alba;
  • D.P.C.E.P. Alba;
  • Stadion ”Cetate”;
  • Baza sportivă Ampoi 1;
  • Cămin persoane vârstnice;
  • Palatul Principilor;
  • Barieră acces auto în șanțurile Cetății;
  • Direcția de impozite și taxe locale;
  • Direcția de asistență socială Alba Iulia;
  • Cantina de ajutor social;
  • Centrul multifuncțional – str. Gheorghe Șincai;
  • Depozitul ”Ridicări vehicule”.

8. PARCĂRI PUBLICE CU PLATĂ

a) Controale efectuate:

Pe parcursul anului 2024, polițiștii locali au efectuat controale zilnice în parcările publice cu plată, conform regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiul Alba Iulia, aprobat prin HCL 235/ 2019, modificat și completat prin HCL 153/2021.

b) Zone controlate:

  • parcările din Cetatea Alba Carolina (zona trifară 0);
  • parcarea situată pe B-dul Transilvaniei (zona tarifară 1);
  • parcare zona Casa de Cultură a Sindicatelor (zona tarifară 1);
  • parcarea din apropierea hotelului Cetate (zona tarifară 1);
  • parcarea de pe str Tudor Vladimirescu (Mercur City- zona tarifară 1);
  • parcarea de pe str. Nicolae Bălcescu (Electrica- zona tarifară 1).

c) Sancțiuni:

  • Au fost scanate 26.975 autoturisme parcate în parcările publice special amenajate, dintre acestea 2560 au fost identificate fără a plăti taxa de parcare, fiind notificate în acest sens;
  • În perioada de referință, respectiv anul 2024, au fost întocmite un număr de 876 procesese verbale de constatare a contravenției, conform HCL 235/2019 privind regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiul Alba Iulia, modificat și completat prin HCL 153/2021. Dintre acestea, 147 au fost sancțiuni cu avertisment scris. Din totalul sancțiunilor cu amendă, 503 procese-verbale au fost trimise spre executare silită către primăriile unde ăși au domiciliul sau sediul contravenienții;
  • Raportat la anul 2023, numărul sancțiunilor contravenționale a scăzut cu 17,7%. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 139.300 lei.

9. CONCLUZII

În anul 2025, poliția locală va desfășura activități menite să crească gradul de încredere al populație față de instituție și prin care să se îmbunătățească calitatea serviciilor oferite, pe baza principiilor: legalităţii, încrederii, previzibilităţii, proximităţii şi proporţionalităţii, deschiderii şi transparenţei, eficienţei şi eficacităţii, răspunderii şi responsabilităţii, imparţialităţii şi nediscriminării.

De asemenea, colaborarea cu principalele structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice este importantă pentru realizarea obiectivului general impus pentru anul 2025, respectiv asigurarea ordinii și liniștii publice în vederea creșterii gradului de siguranță în municipiul Alba Iulia.

DIRECTOR GENERAL

HÂRCEAGĂ- ȚÂR CIPRIAN- LAURENȚIU

Advertisement

Advertisement

1 Comment

1 Comment

  1. mircea

    februarie 25, 2025 at 7:45 am

    Combaterea cersetoriei este un obiectiv nerealizat…..daca suntem sinceri fiecare dintre noi a fost agasat de persoane care „au mare nevoie de ajutor” , prezente in aceleasi locuri zi de zi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Urmărește-ne pe TikTok

Urmărește-ne pe Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Urmăreşte-ne pe Instagram

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate