Connect with us

Actualitate

INTERVIU Victor Negrescu, europarlamentar S&D: “Sectorul cultural și creativ din Alba are acces la fonduri europene suplimentare”

Published

on

victor negrescu

Grupul S&D promovează o societate europeană favorabilă incluziunii, bazată pe principiile libertății, egalității, solidarității, diversității și echității.

Reporter: Domnule Negrescu, sunteți unul dintre europarlamentarii care s-au implicat activ în promovarea producătorilor locali, meșterilor populari, păstrătorilor de tradiții și obiceiuri, cu precădere din județul Alba. Există posibilitatea unui sprijin mai consistent din partea Uniunii Europene pentru sectorul cultural și creativ?

Mă bucură faptul că ați atins acest subiect, întrucât promovarea României – și în mod special a județului Alba – a reprezentat dintotdeauna o prioritate a activității mele de europarlamentar. Am găzduit luna aceasta chiar zilele trecute, la Parlamentul European, o delegație din județul nostru și am satisfacția că am putut profita de ocazie pentru a prezenta la Bruxelles produse tradiționale din Sebeș și respectiv din Roșia Montană.

După cum știți, politica Uniunii Europene în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale. Avem deja zece produse românești înregistrate ca lndicaţie Geografică Protejată, nouă dintre ele obținând recunoașterea în ultimii cinci ani. Sunt convins că acest trend ascendent va continua.

Au fost multe alte momente în care am vorbit despre tinerii, antreprenorii, comunitățile și patrimoniul cultural al județului Alba în Parlamentul European, atât în plen, cât și cu ocazia evenimentelor pe care le-am organizat. Îmi amintesc cu plăcere de „Primăvara românească la Bruxelles”, cel mai mare festival românesc din Belgia, pe care l-am sprijinit în fiecare an, înaintea pandemiei generată de COVID-19, aducând participanți din Alba, precum și de concursul „Alba Europeană”, pe care l-am organizat pentru elevii din toate ciclurile de învățământ.

Nu în ultimul rând, având în vedere și contextul dificil pe care îl traversăm, țin să îi asigur pe toți creatorii de conținut cultural și creativ din județul Alba de întreg sprijinul meu. Cele 2,5 miliarde de euro disponibile prin intermediul Programului „Europa Creativă” îi vor ajuta pe artiștii afectați de pandemie, chiar dacă suma este încă insuficientă față de nevoile reale.

Datorită amendamentelor depuse de către Grupul S&D, din care fac parte, s-a reușit includerea unei dimensiuni sociale în cadrul programului, astfel încât persoanele cu dizabilități, proiectele care asigură incluziune și persoanele dezavantajate să aibă acces la finanțare. Au fost mărite și finanțările pentru media, pentru micii operatori culturali și organizatori de evenimente, respectiv pentru creatorii de conținut muzical.

Proiectele pilot reprezintă un rezultant important al activității dumneavoastră. Ne puteți explica, pe scurt, ce înseamnă acest mecanism și cum pot beneficia cetățenii români de pe urma acestuia?

Anual, Comisia Europeană selectează un număr limitat de proiecte pilot și acțiuni pregătitoare inițiate de europarlamentari, prin care acordă finanțare unor demersuri inovatoare pe care Uniunea Europeană nu le finanța anterior.

Așa cum ați amintit și dumneavoastră, am utilizat acest mecanism încă din mandatul precedent și astăzi mă pot mândri că sunt deputatul european cu cele mai multe proiecte pilot inițiate, în valoare totală de circa 77 de milioane de euro. Bineînțeles, mă bucură faptul că România a fost principal beneficiar al acestor inițiative, o bună parte dintre ele fiind axate tot pe educație.

Spre exemplu, am reușit să obțin finanțare pentru un portal educațional pe zona de educație financiară, sprijin pentru educația media, dar și fonduri pentru un proiect care vizează abordarea inegalităților de acces la educația digitală prin îmbunătățirea incluziunii și prin reducerea decalajului suferit de elevii din zone îndepărtate și comunități cu conectivitate redusă, acces limitat sau blocat în totalitate la dispozitive, instrumente și conținut educațional digital.

S&D, grupul parlamentar din care faceți parte, reprezintă a doua cea mai puternică forță politică din Parlamentul European, fiind reprezentat la Bruxelles încă de la primele alegeri europene directe, care au avut loc în anul 1979. Ținând cont și de procesul de reflexie privind viitorul Uniunii Europene, una dintre temele momentului, care sunt obiectivele S&D pentru perioada următoare?

Grupul S&D promovează o societate europeană favorabilă incluziunii, bazată pe principiile libertății, egalității, solidarității, diversității și echității. Luptăm pentru justiție socială, drepturile cetățenilor, dezvoltarea durabilă, sau, în câteva cuvinte, pentru a crea o Europă mai puternică și mai democratică și pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți. Dorim să redăm cetățenilor încrederea în Uniunea Europeană și speranța în viitorul lor. Aceste principii ne ghidează întreaga activitate și vă pot oferi câteva exemple concrete, ținând cont că tocmai a fost aprobată o creștere a bugetului european cu 479,4 milioane de euro.

În calitate de raportor alternativ al Grupului S&D pentru bugetul pe anul 2022, am solicitat un buget ambițios, care să sprijine o redresare socială puternică. Salutăm în mod deosebit direcționarea a 211 milioane de euro către Fondul European de Solidaritate, cele 8 milioane de euro care vizează Anul European al Tineretului și alocarea de resurse suplimentare către zonele care abordează politicile și drepturile sociale.

România poate – și trebuie să ne asigurăm că va fi – un beneficiar al acestor fonduri suplimentare și mă refer în special la cele 86 de milioane de euro pentru sănătate, 30 de milioane pentru IMM-uri și 35 de milioane pentru educație, care vor contribui la reducerea disparităților regionale. Bineînțeles, de la nivelul Parlamentului European, alături de ceilalți colegi din Grupul S&D, voi supraveghea execuția bugetului, pentru a ne asigura că fondurile sunt cheltuite în interesul cetățenilor europeni.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia