Actualitate
Ce nereguli a găsit DSVSA Alba în unități alimentare din județ
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
Published
1 an agoon
Rezultate controale DSVSA Alba în prima parte a sezonului turistic de vară
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a intensificat controalele oficiale în ceea ce privește respectarea condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în pensiuni turistice cu bloc alimentar, creșe și grădinițe care funcționează pe perioada vacanțelor școlare, la săli de evenimente, restaurante, cantine, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie și patiserie, covrigării, pizzerii, supermarket-uri, unități mobile de comercializare alimente și tonete, magazine și depozite alimentare, laboratoare de producție a înghețatei, unități de procesare carne, măcelării etc.
Verificările au fost intensificate în contextul în care în perioada sezonului turistic de vară se constată o creștere a rulajului de produse alimentare, dar și ținând cont de faptul că temperaturile ridicate duc la creșterea riscului de producere a toxiinfecțiilor alimentare, fiind necesar un înalt grad de protecție a sănătății consumatorilor.
De la începutul verii și până în prezent au fost verificate sute de unități din domeniul alimentar, fiind aplicate, în total, 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 19.600 de lei, dar și 8 avertismente. Categoriile de unități sancționate au fost, în principal, restaurante, fast-food-uri, stand-uri și tonete alimentare, magazine alimentare din Alba Iulia și împrejurimi, Munții Apuseni, Munții Sebeșului, zonele Aiud și Cugir.
Principalele deficiențe au fost:
– Nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru utilizate;
– Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului, valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației;
– Nerespectarea normelor sanitar-veterinare pentru siguranța alimentelor privind depozitarea produselor alimentare;
– Lipsa programelor de autocontrol;
– Lipsa monitorizării temperaturii pentru spațiile frigorifice.
Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică.
Acțiunile tematice se desfășoară până la finalul verii, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă. De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară.
29 septembrie – Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Idei practice, ateliere și colaborări pentru reducerea risipei
ITM Alba: Amenzi de 31.000 lei și 98 de deficiențe constatate în controalele din perioada 8–12 septembrie 2025
ANAF numără sarmalele de la nunți și botezuri! Organizatorii obligați să spună tot: câți invitați, ce meniu, ce preț!
Începe pregătirile pentru banii digitali cu dată de expirare sau cu valabilitate
ITM Alba – combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate
„BOALA DE WEEKEND” scoasă la lumină după 35 de ani: Ministerul Sănătății descoperă 1 milion de concedii medicale suspecte
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
160 kg de hrană, pături și jucării donate la adăpost de elevii Colegiului Național ‘Titu Maiorescu’, demonstrând că faptele mici...
După închiderea fabricii de ciorapi Ciserom de la Sebeș, România ”educată și dezvoltată” continuă cu un alt episod de fabrici...
”N-am început cariera de scriitor cu nici un fel de ambiție literară. Am început să scriu din disperare că neamul...
Există mai multe motive pentru care lumea nonoccidentală rupe din ce în ce mai mult legăturile cu Occidentul. Unul dintre...
Universitatea Transilvania din Brașov, recunoscută ca una dintre cele mai de top instituții de învățământ superior din România, a luat...
Fabrica de ciorapi Ciserom din Sebeș, cu o istorie de aproape un secol, a anunțat închiderea activității și scoaterea la...
Amplificarea și dezlănțuirea elementelor sunt vizibile în aceste vremuri de către toți… cu un jet stream care atinge un haos...
Lucrările efectuate, în valoare de 11,8 milioane de lei, au vizat modernizarea rețelelor electrice de medie și joasă tensiune, prin:...
Reduce inflamația, regenerează celulele și îți crește energia – tot ce trebuie să știi despre puterea postului intermitent Beneficiile postului...
Începând cu 1 septembrie 2025, mii de români îşi pierd calitatea de coasigurați în sistemul public de sănătate și vor...
Specialist dedicat îngrijirii nou-născuților se alătură echipei medicale din Blaj Începând de astăzi, echipa medicală din Blaj se mărește. Dr....
Transilvania se pregătește pentru una dintre cele mai calde săptămâni din această vară, cu temperaturi care vor urca frecvent peste...
Ultimele comentarii