Actualitate
Adevărul pierdut: De ce elita politică românească nu mai este credibilă – Prof. ing.Ioan Romeo Mânzală
Published
o lună agoon

Decredibilizarea autorităților e atât de gravă încât nici atunci când spun adevăruri nu mai sunt crezuți. Încercând nu numai să justifice, ci și, iluzoriu, să facă uitate părți întregi din trecutul foarte recent… elita noastră politică continuă accelerat desprinderea de realitate. Adevărul e azi atât de departe de discursul oficial încât nu mai poți confunda (precum în 2019 un candidat la președinție) pastila roșie cu pastila albastră.
Principala realitate de la care trebuie plecat e faptul că marea realizarea a regimului Iohannis –PSD – PNL a fost eutanasierea instituției combaterii marii corupții. Asta mai ales cu ajutorul CCR, instituție a cărei natură nu politico-juridică, ci partizană, a devenit greu de contestat. Lupta împotriva corupției fusese o condiție a integrării în UE. România se integra în 2007, dar corupția se instituționalizase și exista o largă cerere socială care legitima politic această ,,luptă” împotriva corupției.
Mecanismele legal-instituționale
Și interesele politice conjuncturale au decredibilizat treptat acest demers, dar cererea socială a rămas majoritară, iar Iohannis a obținut două mandate cu acest discurs, mai ales al doilea mandat. În 2019 a organizat chiar și un referendum pe această tematică a scoaterii ,,penalilor” din politică. În loc de asta, a avut loc scoatere penalilor din închisori, închiderea de dosare și albirea majorității ,,greilor” deoarece chiar Președintele comitea acte penale. Tot acest ,,jigodism” a plecat de la Băsescu.
Nu au fost combătute abuzurile luptei împotriva corupției, ci a fost anulat demersul. Nu au fost pedepsiți cei vinovați de aceste abuzuri, ci au fost transformați în complicii noii direcții: înălbirea tuturor celor care acceptă să susțină marea frăție PSD-PNL ce se vrea veșnică la putere.
Operațiunea a reușit de minune, pentru că ea a putut unifica totalitatea rețelelor aflate în concurență pentru resurse și care în anii 1990 beneficiaseră de transformarea statului într-o pradă. Apoi căzuseră victime, în mod inegal dar masiv, politicilor anticorupție, care au fost stopate de piramida puterii în frunte cu Iohannis.
Amenințarea justiției a fost astfel transformată într-o paranteză nefericită. Caz clasat. În 2024 regimul Iohannis lăsa țara de-băsizată, adică întoarsă sub un regim de tipul regimului Năstase, cu diferența că resursele de prădat sunt mult mai importante ca în perioada 2001-2004.
Cine își putea închipui că această realitate nu duce la frustrări sociale cu efecte devastatoare? Pariul pe controlul mass-media e în lumea de azi iluzoriu, mai ales în fața evidențelor. Cu siguranță că s-a mizat, acum putem spune în mod ironic, pe influența prin rețelele sociale. Elita de la putere a mizat mai ales pe absența unei alternative. Când democrația e doar un joc între rețelele mafiote respective, și-au spus că nu riscă nimic în fața unei cvasi-nonalegeri, românii i-au votat pe cei care, credeau ei, exprimau cel mai bine frustrarea socială provocată de trădarea celor aleși să combată corupția, dar care au creat un regim al impunității corupților disciplinați.
Sigur, frustrarea colectivă poate fi explicată sociologic și ca o formă de răzbunare a pierzătorilor tranziției pe principalii beneficiari. Dar decredibilizarea discursului venit din partea autorităților, care duce la votul anti-sistem, își are originea în această adevărată demisie morală a elitei politico-instituționale. Mulți au închis ochii. Poate că e de înțeles. În plină ofensivă rusă la Est și imprevizibilitate politică la Vest, există o ierarhie a pericolelor care mai dă o umbră de legitimitate celor care vorbesc în numele României.
E totuși imposibil să nu deschizi treptat ochii. Așa cum exact aceeași oameni și partide de la putere au folosit abuzurile luptei împotriva corupției pentru a-i pune capăt, e din ce în ce mai clar că acum folosesc amenințarea putinistă strict în interesul lor. Și asta e cu atât mai evident cu cât, așa cum mai multe anchete o demonstrează, au făcut asta încă din timpul campaniei electorale.
A existat un joc cu mintea românilor
Dar reducerea lui doar la influența Rusiei ne împiedică să înțelegem ce s-a jucat și ce se joacă acum în raportul electorat-instituții. E în acest sens interesantă analiza unui specialist în psihologie cognitivă, care are și o importantă experiență instituțională, spunea prof. Mircea Miclea.
,,Eu, ca om obișnuit, eu ca simplu cetățean, eu văd cum e viața mea de zi cu zi. Văd ce se întâmplă cu inflația. Văd cum funcționează școala. Văd cum funcționează spitalul. Informația pe care eu o extrag direct din realitatea din jurul meu e întotdeauna mult mai importantă decât informația pe care mi-o dă cineva pe rețele de socializare, la televizor.
Nu-i putem păcăli pe oameni. (…) Alegerea din decembrie a fost expresia furiei oamenilor pe sistem, pe partidele care formează establishment-ul, pe elitele care ajung la putere doar ca să folosească puterea ca un mijloc de a extrage resurse din sistemul public pentru interesul personal. Explicația: ,,furia pe sistem”.
În acest timp, vârful puterii a intrat în panică și vrea să o transmită în societate. Începând cu ședința fatidică a CSAT din 28 noiembrie, conducerea statului român a decis să pornească un adevărat război informațional nu împotriva agresorului rus, ci împotriva votantului român”.
Cazul cel mai grav de dezinformare oficială demonstrată e legat de unul dintre cele mai citate argumente din documentele desecretizate: cel referitor la campania Echilibru și Verticalitate care, spunea documentul DGPI. Din mai multe anchete Snoop am aflat că această campanie era a PNL, în favoarea fostului prim-ministru Ciucă.
Domnul Predoiu este veșnic la Justiție și Interne. Lipsește șefia SRI! Important e mai ales să ne întrebăm cum de DGPI, în momentul desecretizării, deci la o săptămână, nu mersese el însuși mai departe cu ancheta și a lăsat incompletă (lăsând sub tăcere implicarea PNL) o informație oficială cu impact psihologic major în plină campanie de prezidențiale și parlamentare. Știți ceva domnule Predoiu? Sau a mers și a ascuns faptul că e o campanie a partidului prezidențial? Nicio zi fără Predoiu! Fără el nu se pot face Guverne. De ce? Ce rost a avut acea întâlnire înainte de alegeri Boc, Bolojan, Falcă etc. Asta este ,,.gașca PNL” care face și desface jocuri mizerabile?
Problema nu e deci cea a informațiilor secrete, ci aceea a asumării atât instituționale cât și personale. Nimic nu se putea face fără ,,servicii” și justiție.
Dacă e un război, fie el și informațional, cei în uniformă sunt eroii acestui război, iar cei care comandă au în democrație datoria de a explica sensul luptei lor. În plus, au și dreptul de a fi eroizați.
De ce eroii acestei lupte sunt așa timizi?
Poate pentru că nu vor să asume personal legitimarea unor decizii politice care, în viitor, se vor dovedi contrare interesului general invocat. Nerespectarea rezultatului alegerilor prezidențiale, blocarea procesului electoral și motivația aleasă de puterea de la București (folosind CCR drept paravan) au mărit șansele ca, prima dată când mai au ocazia să voteze, românii să meargă către o formă de revoluție electorală.
Totuși, o clasă politică, partide și chiar instituții decredibilizate, pot fi atât de slabe încât să nu poată opri un val care deja a aruncat pe țărmul celui de al doilea tur doi candidați care, conform unor docte studii sociologice, nu trebuiau să fie acolo. La gestul de forță al anulării alegerilor se adaugă această continuitate a cuplului Iohannis-Ciolacu, parcă făcută pentru a alimenta motivele de revoltă.
Combinația de gesturi de forță care pot fi interpretate ca abuzive, și evidența faptului că ele sunt semne de slăbiciune, face ca acel conformism din care se hrănește legitimitatea instituțională să slăbească cu fiecare zi. Primele manifestații de stradă au fost un alt semnal important că tensiunea socială trebuie luată în serios. Încercarea de a le minimiza sau chiar de a le ridiculiza e semnificativă pentru refuzul de a înțelege faptul că legitimitatea nu se proclamă, îți e recunoscută sau nu, iar actuala putere, deși se bazează pe o majoritate parlamentară proaspăt votată, e privită de o parte semnificativă dintre români ca fiind nelegitimă. Nu avem încredere în cei aleși.
Frica actualei puteri e justificată
,,Frica’’ elitelor câștigătoare ale tranziției și ale actualului aranjament instituțional e și ea justificată. Da, o majoritate dintre români e gata să se arunce în brațele unor demagogi. Dar poate actuala putere să dea lecții de anti-demagogie după ce în 2024 a guvernat numai cu gândul la alegeri?
Destule categorii, din elite sau nu, în acest moment se prefac că înghit discursul oficial pentru că le e teamă de o prăbușire sistemică din care au doar de pierdut. Dar nu trebuie asta confundat cu o susținere pentru actuala putere. Principalii săi exponenți nu mai sunt utili nici măcar ca interfață externă. Credibilitatea lor e definitiv pierdută intern și extern. Ciolacu.Bolojan,Hunor,Predoiu.Gorghiu.Turcanu ,Blaga,R.Bogdan etc’’
Liderii vinovați de situația limită în care se află România nu mai sunt utili nimănui. Nimeni nu mai are încredere în Parlamentul de azi și Guvern. Nu mai vorbim de Sistem și Justiție. Fără Justiție și Servicii nu se puteau face atâtea nenorociri. În consecință, vor fi sacrificați mult mai repede decât credem. În favoarea cui? Probabil în favoarea unora care pot reconstrui credibilitatea sistemică, deci pot provoca destulă schimbare ca ea să fie incontestabilă, dar nu atâta cât să pună în pericol interesele principalilor ,,acționari”.
Nu se poate face ,,performanță” cu Bolojan, Ciolacu și clasa politică care ne conduce. Nu au reformat nimic, toate nenorocirile au fost făcute de aceasta clasă politică. De la alegerea lui Bolojan toți peneliștii pătați au început să scoată capul…vezi Cristina Trăilă ce lecții de democrație ne predă.’’Dacă instituțiile sunt doar lipsite de credibilitate, nu și complet nefuncționale, românii își vor primi curând rația de schimbare.
Jocurile lui Ciolacu, foarte păguboase pentru PSD. Toți peneliștii se umflă că sunt mai deștepți decât pesediștii. Bolojan ,,face și desface”’ tot ce vrea fizicul lui. ,,Marcele, pleacă acasă. ,,Iohannis a plecat, dar nu e suficient. Corupții, analfabeții, hoții nu pot schimba un sistem putred și corupt. După 35 ani, hoții s-au legitimat. Acum vedem cine sunt, și-au dat arama pe față. Din păcate se va face rotirea hoților.
Planeta Terra nu este infinită
Iar marile puteri vor o felie cât mai mare din tot ce are mai valoros. Dorința de dominare economică, comercială, militară este mai mare ca oricând. Acum au devenit importante profitul și înarmarea, lăcomia și îmbogățirea prin orice mijloace. Sistemul actual de partide și de guvernare partinică devine tot mai perimat. Omul este bun doar prin ce poate oferi ca muncă, în rest, contează tot mai puțin.
De aceea toate răbufnirile pe rețelele sociale. Discrepanța dintre cei săraci și cei foarte bogați este tot mai evidentă. Din punctul meu de vedere, UE a pierdut lupta cu SUA și China și nu va reuși să facă față. Ca structură, UE este prea anchilozată, prea stufoasă și birocratică, cu prea multe interese divergente. Iar acțiunile pentru o bioeconomie și green deal sunt destul de utopice, pentru că tot consumă resurse și produc poluare. Ursula a distrus UE, iar Biden America…
Al dumneavoastră, același,
Prof ing.Ioan Romeo Mânzală
You may like
-
Soroșiștii Ursula și Macron conduc Romanistanul 2025. Prof. Ioan Romeo Mânzală
-
U.E. la picioarele unui comediant. Prof.Ioan Romeo Mânzală
-
Corneliu Mureșan devine consilier onoific în Guvernul României: Angajamentul de a Promova reforma administrativă
-
România clanurilor soroșiste. Prof. Ioan Romeo Mânzală
-
Florin Roman despre schimbările din Conducerea Instituțiilor: Preocupări pentru transparentă și angajament Politic
-
România, la răscruce de drumuri. Prof. Ioan Romeo Mânzală
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
Ultimele comentarii