Actualitate
Solidaritate în acțiune: Cum 10 voluntari la Banca Regională pentru Alimente Cluj transformă 1.500 de tone de alimente în speranță
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
Published
2 luni agoon
Echipa Băncii Regionale pentru Alimente Cluj este formată din 10 membri, dintre care unii sunt angajați cu contract de muncă, iar alții îndeplinesc roluri de consultanți sau colaboratori. Acești oameni reușesc, împreună, să gestioneze o cantitate impresionantă de alimente în timp record, contribuind la reducerea risipei alimentare și hrănind astfel mii de persoane aflate în dificultate.
De exemplu, anul trecut, în cele patru județe deservite (Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sibiu), Banca a primit aproximativ 1.500 de tone de produse alimentare donate. Acestea au fost colectate de la magazine, producători sau distribuitori și au fost oferite organizațiilor neguvernamentale care le distribuie mai departe către persoanele aflate în nevoie.
Simon Francisc, un electrotehnician de 38 de ani, lucrează ca șofer la Banca Regională pentru Alimente Cluj din 2022. Locuiește în Turda și își desfășoară activitatea în moduri care sunt esențiale pentru funcționarea eficientă a băncii. Rolul său include colectarea produselor de la donatori, încărcarea și descărcarea acestora, precum și sortarea și distribuirea alimentelor.
„Am început să lucrez aici în aprilie 2022, după ce am închis afacerea de vânzare a produselor alimentare locale din Turda. Andreea Bobiș, vicepreședinta băncii, mi-a propus să mă alătur echipei, iar eu aveam deja o oarecare familiaritate cu activitatea băncii, deoarece în timpul liber mai ajutam ca voluntar,” explică Simon, care a devenit acum un membru esențial al echipei.
Importanța echipei
„Echipa este elementul fundamental, 100%. Avem abilități diverse și, prin colaborare, reușim să creștem impactul muncii noastre,” subliniază Andreea Bobiș. Deși echipa este mică comparativ cu potențialul de muncă, membrii reușesc să facă față provocărilor, apelând, atunci când este necesar, la voluntari care să-i ajute. „Cercăm să atragem oamenii care împărtășesc misiunea noastră și care doresc să sprijine, în mod special prin sarcini repetitive,” adaugă ea.
Andreea menționează că există perioade de intensitate în care fiecare membru își dedică multe ore activităților băncii, dar și momente în care se reușește menținerea unui echilibru între responsabilități și viața personală.
În prezent, echipa include un gestionar de depozit, un manager operațional (vicepreședinte executiv), un coordonator de dezvoltare regională, un operator de introducere date, doi șoferi, un responsabil de comunicare și un organizator de evenimente. Consiliul Director, format din Gabriela Vereș (președinte), Gabriel Sescu (vicepreședinte) și Andreea Bobiș (vicepreședinte executiv), oferă consultanță și direcție strategică.
O zi de lucru la Banca Regională pentru Alimente Cluj
Activitățile echipei variază zi de zi, adaptându-se la contextul actual, în timp ce fiecare își îndeplinește sarcinile legate de activitățile recurente și preluările de donații.
Pasul 1: Produsele considerate surplus de la agenți economici (retaileri, importatori, procesatori, distribuitori, producători) sunt donate. Coordonația de dezvoltare regională se ocupă cu stabilirea relațiilor cu partenerii donatori, ONG-uri și sponsori.
Pasul 2: Colectarea și sortarea alimentelor la depozitul Băncii pentru Alimente se face de către gestionar, împreună cu operatorul de introducere date, care pregătește documentele necesare pentru distribuirea produselor.
Pasul 3: Produsele sunt apoi distribuite gratuit organizațiilor neguvernamentale. Gestionarul împarte produsele conform nevoilor asociațiilor, iar șoferii ajută la această distribuire, un proces ce necesită mai multă forță de muncă și timp.
Pasul 4: Produsele ajung, în final, la persoanele aflate în dificultate, prin intermediul organizațiilor care le împart direct sau le gătesc pentru beneficiari. Managerul logistic și coordonatorul de dezvoltare regională monitorizează procesul, solicitând dovezi precum fotografii sau testimoniale.
De asemenea, echipa se implică în organizează evenimente și campanii, precum Colectele de Paște și Crăciun, Gala Recunoștinței sau concursul de gătit „De la Risipă la Delicii.”
Provocările întâmpinate
„Lipsa de oameni care să se alăture echipei și să preia sarcini este o provocare constantă. Un rol de coordonator de voluntari este foarte necesar, iar absența lui este un obstacol pentru eficiența noastră. Ne dorim să depășim 2.000 de tone colectate și redistribuite, dar pentru asta avem nevoie de persoane care să creadă în misiunea noastră și să se alăture echipei,” afirmă Andreea Bobiș.
Implică-te! Direcționează 3,5% din impozitul pe venit către Banca Regională pentru Alimente
Cei care doresc să contribuie pot deveni voluntari sau pot direcționa 3,5% din impozitul pe venit. Această direcționare nu implică costuri suplimentare și se face simplu, fără necesitatea de a vizita instituții.
Fiecare semnătură poate salva 17 kilograme de alimente, transformându-se în 34 de porții de hrană pentru copii, bătrâni sau mame singure. Persoanele interesate pot direcționa acest procent până pe 25 mai 2025 completând declarația 230 disponibilă pe https://formular230.ro/asociatia-banca-regionala-pentru-alimente-cluj.
Despre Banca pentru Alimente
Federația Băncilor pentru Alimente din România include 9 Bănci Regionale pentru Alimente în diverse orașe, inclusiv București, Cluj, Roman și Oradea, creând o rețea națională de solidaritate disponibilă pentru organizațiile caritabile și persoanele vulnerabile. Aceasta acționează ca o punte între surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană.
Automecanica Mediaș va produce vehicule blindate Cobra II 4×4 pentru Armata Română
OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ (SEBEȘ, 22-25 APRILIE 2025) ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII
LICEUL GERMAN SEBEȘ SE PREGĂTEȘTE DE GĂZDUIREA ETAPEI NAȚIONALE
Valuri de pofticioși la Cluj: 300 de burgeri gratis, sute de tineri la coadă încă de dimineață!
Alertă în Bistrița-Năsăud: Fată de 13 ani dispărută de acasă
Sibiul investește în sport: Aplică pentru finanțări nerambursabile de 14 milioane lei pentru proiecte sportive
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp
Peste 360 de persoane și aproape 200 de vehicule verificate într-o singură zi, în cadrul acțiunilor de prevenire a faptelor...
Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2025, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că...
Universitatea Cluj a obținut o victorie spectaculoasă în etapa a șasea a play-off-ului Superligii României, învingând Universitatea Craiova cu scorul...
Rabla pentru Tractoare devine Rabla pentru Marile Exploatații: Micii fermieri, eliminați printr-o mișcare parșivă Programul „Rabla pentru Tractoare” a suferit...
Începând cu ultimul trimestru al acestui an, fabrica din Mediaș va deveni unul dintre centrele principale de producție pentru faimosul...
Vineri, 25 aprilie 2025, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a găzduit festivitatea de premiere a etapei...
Săptămâna aceasta este despre Dumnezeu sau despre divinitate, despre Hristos, fiul omului cum i se spune, cumva să ne simțim...
Ministerul Economiei anunță locuri disponibile pentru tinerii sub 30 de ani în programul de finanțare a afacerilor sustenabile Ministrul Economiei,...
Într-un interviu profund și emoționant, dr. Florin Frențiu și dr. Mircea Frențiu vorbesc despre bolile rare ale sistemului digestiv, neputința...
Mama a vrut să o ajute „să-i crească părul”, dar gestul neinformat a dus la o luptă contra cronometru pentru...
Ce este ceaiul de stevie? Ceaiul de stevie este o băutură naturală care se obține din frunzele plantei Stevia rebaudiana....
Într-o ediție specială a emisiunii „Sănătatea de la A la Z”, moderată de Dr. Mircea Frențiu pe Alba Carolina TV,...
Ultimele comentarii