Connect with us

Actualitate

Ziua porţilor deschise, pe situl arheologic „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum”

Published

on

Miercuri, 13 septembrie 2017, între orele 12-16, la Ziua porţilor deschise, pe situl arheologic „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum”, situat pe str. Munteniei nr. 15-17, Alba Iulia.

Palatul guvernatorului Daciei romane a fost un complex rezidențial care servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie publică de prim rang a provinciei şi reşedinţa privată a guvernatorului. Vestigiile acestuia – de la descoperirile făcute de Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia, între 1886-1908 şi până la cercetările recente, făcute pe str. Munteniei de un colectiv condus de Viorica Rusu-Bolindeţ (1992-2017) – vor fi „redescoperite” de cei interesaţi, pe şantierul unde se desfăşoară în prezent săpături arheologice și unde se păstrează singura parte conservată din acest monument unicat de pe teritoriul României.

Scopul manifestării culturale amintite mai sus este acela de a face un bilanț al cercetărilor arheologice efectuate pe acest sit în ultimii 25 de ani, precum și de a discuta perspectivele valorificării istorico-turistice a acestuia. Începând cu acest an, pe baza unui protocol multianual de colaborare între instituțiile implicate științific și Primăria Municipiului Alba Iulia, săpăturile arheologice au beneficiat de un aport financiar mai substanțial, menit să contribuie la dezvelirea mai rapidă a sitului.

În cadrul manifestării culturale pe care v-o propunem, vizitatorii vor avea ocazia să vadă pe viu atât ruinele care se află în curs de cercetare, cât şi modul în care se desfăşoară o zi din viaţa unui arheolog.

Organizatori: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia