Connect with us

Actualitate

Ziua Mondială a Diabetului la Cugir

Published

on

În cursul zilei de marți, 8 noiembrie, la Cugir a avut loc un eveniment de informare și conștientizare cu privire la Depistarea precoce a diabetului şi prevenția complicațiilor. Acesta s-a desfășurat în sala de conferințe a Centrului Cultural Cugir iar un număr de aproximativ 100 persoane au fost prezente, medici specialişti şi medici de familie din oraş, farmacişti şi pacienţi cu diabet.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anul acesta în 8 noiembrie, la Cugir, printr-o întâlnire dintre medici şi pacienţi cu scopul conştientizării complicaţiilor care pot apărea ca urmare a îmbolnăvirii de diabet, dar şi a necesităţii acţiunilor pentru prevenirea acestei boli.

Cazurile de diabet au crescut îngrijorător în ultimii doi ani, chiar şi în rândul copiilor mai ales pe fondul îmbolnăvirilor de COVID, iar pacienţii trebuie să fie informaţi corect pentru a recunoaşte semnele, dar şi efectele acestei boli, a declarat Dr. Terezia Mureşan, medic chirurgie generală şi specialist podolog.

cugir diabetici

“În ultimii ani incidenţa cazurilor de diabet este în creştere, în ţara noastră. Din păcate pandemia de COVID a lăsat semne adânci din acest punct de vedere în sensul că foarte multe cazuri de diabet au apărut consecutiv îmbolnăvirilor cu SARS-COV2. Multe dintre cazurile de diabet au fost greu de gestionat de medicii specialişti, cu glicemii greu controlabile şi multe complicaţii apărute la scurt timp după declanşarea bolii. Mă refer la evenimente vasculare periferice, tulburări circulatorii, trofice şi evenimente neurologice.

Este necesară o mai bună acţiune de depistare precoce a cazurilor de diabet în rândul populaţiei şi trebuie definite clar categoriile cu risc de îmbolnăvire. Sunt necesare, totodată campanii de screening pentru diabet, iar aici mă refer cu precădere la rolul medicilor de familie în depistarea primară a diabetului.

Au fost înregistrate, după îmbolnăvirile cu SARS-COV2 şi cazuri de diabet insulino dependent chiar în rândul copiilor foarte mici. O explicaţie ar fi aceea că virusul a dat peste cap mecanismele de autoreglare ale organismului. Există şi situaţii în care glicemiile, după vindecarea de COVID, se reglează, însă, cum spuneam, sunt multe şi cazurile în care pacienţii rămân cu o oarecare formă de diabet care necesită tratament.

Pentru apariţia diebetului zaharat, au fost incriminate şi medicamentele administrate în tratamentul împotriva COVID, în special antiinflamatoriile steroidiene, acestea având ca efect advers creşterea glicemiei.” (Dr. Terezia Mureşan, medic chirurgie generală şi specialist podolog)

Printre temele abordate în cadrul conferinței amintim: importanţa prevenţiei complicaţiilor pacientului cu diabet; importanţa controalelor periodice şi a unei relaţii permanente dintre pacientul cu diabet şi medicii specialişti (cardiolog, urolog, podolog etc.) şi importanţa alimentaţiei bolnavului cu diabet.

Statisticile arată că, la nivel mondial, aproape jumătate de miliard de adulți (o persoană din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019 și se preconizează că numărul persoanelor bolnave va crește la 578 de milioane până în anul 2030. Unul din doi adulți cu diabet rămâne nediagnosticat, majoritatea suferind de diabet de tip 2.

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate