Connect with us

Actualitate

PAROHIA Reformată Băcăinți s-a VÂNDUT cu 6.500 EURO la o fundație maghiară. Ce a făcut Consililiul Județean Alba?

Published

on

biserica reformata bacainti vanduta fundatie maghiara

Trei instituții au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune a imobilului înscris în Lista monumentelor istorice

Prin adresa nr. 551/24.04.2021 a Direcției Județene pentru Cultură Alba, adresa nr.10566/DGP/VIII/F/6/12.05/2021 a Consiliului Județean și adresa nr. 3862/17.05.2021 a comunei Sibot, jud. Alba, cele 3 instituții au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune a imobilului înscris în Lista monumentelor istorice 2015, la pozițiile 319 320 și 321, cu codurile LMI: AB-II-a-B-00180.01 și AB-II-m-B00180.02, denumit Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” (ruine) și Pivniță (ruine), situat în comuna Șibot, județul Alba.

Monumentul istoric și cultural a fost vândut de către Parohia Reformată Băcăinți către fundația Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért (Fundația de beneficii publice Pontes pentru implicarea socială a tinerilor) prin contractul de vânzare autentificat la Birou Individual Notarial Karacsony Marton-Attila cu nr. 1251 din 20 mai 2021., cu suma de 6.500 (șasemiicincisute) EURO.

Conform contractului de vânzare-cumpărare, suprafața bisericii și a terenului intravilan vândut are suprafața de 2582 mp.

”La ceremonia din 16 octombrie, viitoarea ceremonie de așezare a pietrei de fundație Kinizsi Memorial Park a avut loc în Bokajalfalu, lângă câmpul de pâine. Pe lângă șefii de delegație enumerați, Viktor Dávid Kőrösi, consul principal al Ungariei (Cluj-Napoca), Csaba Böjte și Imre Főcze, călugări franciscani și tineri ai Fundației Sf. Francisc de Deva, episcopul reformat Kud Botond Gudor, dr. Sub conducerea lui Árpád Ladányi, Gábor Bálint, secretar al consiliului de administrație, și Szabolcs Fábry, primarul orașului Nagyvázsony, fondatorul asociației, sunt husarii și tinerii bicicliști care păstrează tradiția Transilvaniei de Sud, cumpără zona cu sprijinul guvernului maghiar și construirea parcului.” (traducere brută cu Google Translate) https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letettek-a-kinizsi-emlekpark-alapkovet-del-erdelyben-5110556/

Conform scopului declarat, fundația ar promova ”participarea socială a persoanelor și comunităților care reprezintă și păstrează valorile educaționale, educaționale, culturale și publice ale popoarelor maghiare și vecine care trăiesc în Ungaria și în bazinul carpatic la nivel regional și național, în special în ceea ce privește tinerii și europenii. procesele de integrare1. Potrivit datelor din contractul de vânzare, cumpărătorul declară că a luat suma de bani de la Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Fondul Bethlen Gábor este un fond de stat maghiar creat și finanțat direct de Guvernul Ungariei, al cărui scop este de a promova realizarea obiectivelor legate de strategia de politică națională a guvernului ungar2. Printre alte activități, acest fond finanțează organizații neguvernamentale maghiare care să achiziționeze obiective istorice, culturale și turistice de pe teritoriul Transilvaniei, în scopul exercitării controlului (juridic și material) de către guvernul de la Budapesta.

Lumină lină a Sfintei Slave sau scurt răspuns la atacul împotriva Bisericii

Lideri ai fundației Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért s-au prezentat la Alba3 cu reprezentanți ai statului maghiar cum ar fi Kőrösi Viktor Dávid4 (consulul șef al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca) și Zoltán Fenyvesi5 (vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru coeziune națională și membru în subcomisia pentru autonomie din Parlamentul Ungariei). Ambii lideri politici sunt promotori ai măsurilor de intervenție maghiară în afara granițelor, prin politici de achiziționare a terenurilor agricole, a imobilelor de valoare economică mare și a obiectivelor de patrimoniu cultural și istoric din Transilvania. Aceste procese de înstrăinare a imobilelor de pe teritoriul Transilvaniei sunt finanțate prin fonduri guvernamentale maghiare precum Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Entități similare au fost înființate de Ungaria și în alte domenii, precum agricultura, unde Eximbank Ungaria a înființat în aprilie anul curent Fondul Privat pentru Industria Agrară și Alimentară, cu un capital de 20 de miliarde de HUF (aprox. 57 de milioane de EUR) cu scopul de a investii în afaceri agrare interne sau regionale în Transilvania6.

Potrivit art. 7 din Legea nr. 422/2001, ”(1) Statul garantează și asigură protejarea monumentelor istorice în condițiile stabilite prin prezenta lege.”

Potrivit art.3, lit. h) și m) din Legea nr. 51/1991, constituție amenințări la adresa securității naționale a României următoarele:

h) inițierea, organizarea, săvârșirea sau sprijinirea în orice mod a acțiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunistă, fascistă, legionară sau de orice altă natură, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune în pericol sub orice formă unitatea și integritatea teritorială a României, precum și incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept;

m) orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.

Zece avocați au ATACAT la Curtea de Apel Cluj NOUA Hotărâre de Guvern de prelungire a STĂRII DE ALERTĂ

biserica reformata sibot vanduta la o fundatie maghiara

În temeiul art. 112 din Constituția României, republicată, și art. 173, alin. (1) din Regulamentul Senatului, vă solicit să-mi răspundeți, în scris, la următoarele întrebări:

  1. Dacă aveți cunoștință despre politicile Ungariei privind achiziționarea patrimoniului cultural și istoric național din Transilvania prin diverse ONG-uri și societăți cu capital maghiar?
  2. Dacă cunoașteți activitatea fundației Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáértde pe teritoriul României și dacă aceasta are legături cu Információs Hivatal?
  3. Dacă cunoașteți activitatea de finanțare de către Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pe teritoriul României?
  4. Dacă aveți măsuri de prevenire și combatere a înstrăinării patirmoniului cultural și istoric din România de către entiăți statale și non-statale din Ungaria?
  5. Dacă există cetățeni români implicați în activitățile desfășurate de cele două organizații de la pct. 2 și 3 în achiziționarea de patrimoniu cultural și istoric?
  6. Dacă apreciați activitatea desfășurată de cele două organizații și altele asemenea lor ca fiind una de interes pentru securitatea națională a României?

Acestea au fost adresate de senatorul PSD Călin-Gheorghe Matieș, profesorului Univ. Dr. Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor ExterneDomnului Eduard Raul Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații și domnului Petru Gabriel Vlase, Directorul Serviciului de Informații Externe.

DOREL, găurește din nou! În blocurile reabilitate termic pe BANI NERAMBURSABILI, în Alba Iulia

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia