Connect with us

Actualitate

Focul Lupului Alb – Ediția a 4-a, Cugir 2021

Published

on

Focul Lupului Alb cugir

Au invitat alți iubitori de istorie la aprinderea unui foc pe Dealul Cetate din Cugir

Apărut în peisajul renașterii evenimentelor istorice, Focul Lupului Alb nu este un fapt documentat, deși despre religia dacilor s-a vorbit și se vorbește în mediul academic, dar completează festivalurile și întâlnirile care vor să prezinte perioada antică la un nivel cât mai apropiat de realitate!

Primul eveniment în Cugir a avut loc în 2018, când o mână de “daci”, la inițiativa doamnei Margareta Miclea, au invitat alți iubitori de istorie la aprinderea unui foc pe Dealul Cetate din Cugir, sub cetatea Singidava!

Expoziţiei fotografică „145 de ani de Cruce Roșie în România”

Locația, vechimea documentată a cetății și entuziasmul au generat ideea de a fi la Cugir, cel mai important foc, la care să se adune câți mai mulți iubitori ai istoriei și ai mândriei de strămoși viteji!

dacii sigidavei cugir

Evenimentul se ține întotdeauna pe 30 noiembrie, o zi importantă în calendarul credințelor strămoșești, în acea noapte “se deschid cerurile” și sf. Andrei vorbește cu animalele, în special cu lupii. Se pare că era și noaptea dintre ani în calendarul dacic.

Focul Lupului Alb cugir
Focul Lupului Alb

Anul acesta a fost a 4-a ediție, în condițiile în care au fost respectate normele de securitate pandemică și promovarea a fost redusă doar la un grup mai restrâns.

Au fost prezenți Margareta Miclea, Ghiță Borza (copilul acestuia, Lucian) și Vasile Dumitru, inițiatorii mișcării dacice din Cugir, Muntean Cosmin, un tânăr tăcut, dar foarte bun cunoscător al istoriei și al legendelor spuse de oamenii bătarâni din zona Cugirului, Turlea Alexandru și soția, Raluca, doi tineri care s-au implicat în toate întâlnirile de profil, Țîrlea Vasile Ștefan, un pasionat de istorie, natură și turism și alți cugireni ce ne-au susținut.

focul lupului alb

Recuzita a fost asigurată din forțe proprii, cu excepția capului de lup, împrumutat de Centrul Cultural Cugir prin doamna director Diane Dobrean, căreia îi mulțumim și pe această cale. Mulțumiri și lui Robert Giovano, autorul fotografiilor și filmărilor.

Ne dorim ca în viitor să putem să adunăm mai multe persoane la Singidava, în condiții de normalitate și de entuziasm.

focul lupului alb

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate