Connect with us

Actualitate

DSVSA Alba desfășoară acțiuni de verificare la săli de evenimente, restaurante, cantine și tabere școlare

Published

on

dsvsa control alba alimente carolinatv

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba desfășoară acțiuni de control la săli de evenimente, restaurante, cantine și tabere școlare, în contextul în care pe perioada sezonului estival în aceste unități crește consumul de alimente, iar în perioadele cu temperaturi ridicate trebuie acordată o atenție deosebită modului de recepționare, depozitare, preparare și servire a alimentelor.

DSVSA Alba va depune toate diligențele necesare pentru ca ca nunțile, botezurile, petrecerile private și alte evenimente să se desfășoare în condiții optime, cu respectarea drepturilor și interesele consumatorilor, iar cei care se cazează în unitățile turistice (în care se servesc alimente gata de consum) să beneficieze de preparate sigure.

Verificarea cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind funcționarea unităților de alimentație publică cu activități de preparare și servire a mesei se realizează pe întreaga perioadă a anului, însă controalele sunt intensificate în perioadele în care crește riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare.

Pe parcursul verificărilor, inspectorii sanitar-veterinari vor avea în vedere:

 • Existența documentului de înregistrare conform Ordinului ANSVSA nr. 111/2008;
 • Condițiile structurale și tehnologice și starea de igienă a spațiilor de lucru și a celor de depozitare;
 • Starea generală de igienă a ustensilelor de lucru și a veselei;
 • Existența și modul de utilizare a substanțelor de dezinfecție și igienizare, dar și combaterea dăunătorilor (insecte, rozătoare etc.);
 • Modul în care se monitorizează starea de sănătate a personalului care manipulează produsele alimentare;
 • Proveniența produselor de origine animală și nonanimală și respectarea regimului termic de depozitare (grafice de temperatură);
 • Existența spațiului cu regim termic controlat pentru păstrarea probelor de alimente gătite, modul de recoltare și etichetare a acestor probe;
 • Modul de etichetare a materiilor prime destinate preparării hranei, existența documentelor de proveniență și calitate pentru materiile prime;
 • Asigurarea trasabilității;
 • Modul de verificare a parametrilor de calitate și siguranță a materiilor prime și a produselor finite;
 • Controlul potabilității apei;
 • Instruirea personalului care manipulează produsele alimentare;
 • Modul de eliminare a deșeurilor;
 • Elaborarea și aplicarea procedurilor de bune practici de igienă și a principiilor HACCP raportat la specificul și dimensiunea unității.

În timpul controalelor vor fi prelevate probe pentru efectuarea de examene de laborator. Preparatele vor fi analizate din punct de vedere microbiologic, al compoziției fizico-chimice, privind respectarea parametrilor de igienă și pentru controlul reziduurilor.

Acțiunile de control au scopul principal de protejare a sănătății consumatorilor, sunt pentru evitarea apariției de toxiinfecții alimentare, iar o importantă componentă a lor vizează îndrumarea operatorilor din această industrie.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA Alba vor lua măsurile care se impun, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare (care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor), iar acestea vor fi dirijate către unitățile de neutralizare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate