Connect with us

Actualitate

Dietă și reguli de alimentație în colita cronică

Published

on

alba carolina tv colita

Pacientul care a fost diagnosticat cu colită cronică trebuie să adere la dieta medicală și profilactică.

Colita este boala care se manifestă printr-un nivel ridicat de inflamaăție la nivelul invelișului interior al colonului.

Persoanele cu colită se plâng de dureri abdominale, balonare, crampe, diaree alternativă cu constipație.

Gastroenterologii afirmă că principala cauză a colitei intestinale este încălcarea dietei. Prin urmare, colita este mult mai frecventă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani.

Dacă intervin probleme cu scaunul, medicii recomandă creșterea cantității de fibre din dietă, care la rândul său se caracterizează prin activarea procesului de digerare directă a alimentelor.

Pacientul care a fost diagnosticat cu colită cronică trebuie să adere la dieta medicală și profilactică.

Ai dureri în partea dreaptă, sub coastă? Iată afecțiunile pe care este posibil să le ai

Reguli de alimentație în colită

  • Bolnavii de colita vor manca de preferinta de 5-6 ori pe zi
  • Mesele vor fi compuse din portii moderate ca volum (porții mici) dar hranitoare, masticarea corecta, evitandu-se vorbitul
  • Bolnavul, in general slab, va trebui să revină la greutatea normală.
  • Se vor evita orice fel de lichide la masă.
  • Lichidele reci sunt oprite.
  • Se vor bea între mese ceaiuri căldute de musetel. mentă, sunatoăre. măcese.
  • Consumul de apă în cantități mici pe tot parcursul zilei.
  • Practicarea unor exercitii fizice;

Crampele sunt o problema frecventă in colita ulceroasă, de aceea e mai bine sa incerci să consumi mai multe mese pe zi, pana la cinci, in portii mici. Este mai usor sa fie digerate de organism si nutrientii pot fi mai usor asimilati.

Alimente permise în colita cronică

  • Bauturi: ceai (neindulcit sau foarte slab îndulcit, simplu sau cu lămaie), de măcies, de izma, sunătoare sau mușețel, zeama de orez fiert.
  • Paine si fainoase: orez fiert cu apa, paine alba prajita, gris, taitei, fidea, budinci, fulgi de ovaz.
  • Supe: supe de paste, de legume si de radacinoase strecurate.
  • Supe creme de legume;
  • Grasimi: unt sau ulei neprajite.
  • Legume si zarzavaturi: legume trecute prin sita, cartofi (fierti, piure sau copti), dovlecei.
  • Salate de legume: sfeclă, ceapa rasă si salată de morcov crud
  • Sosuri si condimente: sare, bors, suc de lamaie, sosuri dietetice cu patrunjel, marar.
  • Prajituri si dulciuri: tarte, biscuiti, piscoturi, peltea de gutui, jeleuri.
  • Fructe: mere coapte, mere crude rase, lamaie, suc de fructe proaspete, pere coapte fără coajă, afine, coarne, gutui

Alimente NEpermise în colita cronică

  • Bauturi: lapte dulce, tuica, drojdie, vin, lichior, cafea naturala, sifon, bauturi prea reci.
  • Paine si fainoase: paine proaspata, paine de tarata, paste fainoase care nu sunt fierte bine.
  • Branzeturi: fermentate, cu frisca si smantana, acre.
  • Supe: de zarzavat netrecut prin sita, ciorbe si borsuri grase.
  • Oua: tari, maioneze, ochiuri prajite.
  • Carne si peste: afumaturi, conserve cu piper, boia, ceapa prajita, carne prajita, peste afumat, peste gras, icre, carnati, carne de rata, gasca, porc, vanat.
  • Grasimi: slanina, untura, untdelemn prajit sau orice alta grasime prajita.
  • Legume si zarzavaturi: varza, castraveti, ridichi, sfecla, spanac, muraturi, legume verzi, legume uscate, ciuperci, bureti, telina, salata cruda, ceapa, usturoi, vinete, conopida si orice salate de legume cu exceptia sfeclei, cepei rase si a salatei de morcov crud.
  • fructe uscate sau cu continut crescut in zahar (struguri, pepene, ananas).
  • Sosuri si condimente: cu grasimi prajite, cu mustar sau maioneza, masline, hrean, piper, boia de ardei.
  • Prajituri si dulciuri: prajituri cu crema, frisca, crema de ciocolata, nuci, fructe, marmelada, dulceata, tarte, inghetata.
  • Fructe: crude sau compot.
  • Seminte, popcorn.
  • murături și orice alimente murate (colita cu diaree)

Sfaturi:

  • Consumați porții mici, dar mai frecvente;
  • Luați masa într-o ambianță relaxantă, lipsită de stres;
  • Evitați alimentele care vă pot declanșa simptomele;
  • Evitați în general alimentele ce conțin fibre insolubile;
  • Evitați și reduceți cât puteți de mult consumul de mâncăruri prăjite, grase, sau de tip fast-food.

1 Comment

1 Comment

  1. Dani

    mai 10, 2022 at 8:22 am

    Pentru colon iritabil: ceai de chimen (chimion) și semințe de muștar.
    Câte doua căni de ceai dimi/amiaza/seara.
    Câte o lingurita cu boabe de muștar rasă, la fiecare masă.
    Timp de 30 de zile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate