Connect with us

Actualitate

Departamentul lui ARAFAT va stabili ce e fake news în România, în mediul online, dacă ești împotriva lui Iohannis sau ești cu rușii

Published

on

fake news cenzura presa carolinatv

Trăim într-o societate democratică și este datoria noastră să ne întrebăm

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina, relatează Profit.ro.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut până vineri, 11 martie, prin intermediul unui mesaj comun transmis pe email, tuturor departamentelor de relaţii publice din toate ministerele, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

Prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”. „Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei.

În 10 martie 2022, Gold FM a fost amendat de câtre CNA pentru ”propagandă rusă” din cadul emisiuni irealizate de Cozmin Gușa, „Ce-i în Gușă și-n căpusă”, cu suma de 50.000 lei.

Membrii CNA au votat în unanimitate amendarea postului de radio.

Interesant e faptul că ascultătorii GOLD FM se oferă să plăteacă amenda uriașă.

Cozmin Guşă, după amenda primită, a hotărât să-și supende emisiunea, dacă nu se revine asupra deciziei.

cozmin gusa carolinatv
Cozmin Gușă

La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale„, explică Profit.ro, adăugând că, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” este un narativ al dezinformării şi propagandei.

Trăim într-o societate democratică și este datoria noastră să ne întrebăm.

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică şi extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei” scrie stiripesurse.ro.

Consiliul Național al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, s-a autosesizat în legătură cu situația creată de informațiile privind mărirea prețurilor la benzină și motorină și cu modul în care acestea au fost reflectate în cadrul emisiunilor de știri și dezbateri.

Albert Camus spunea că ”Democrația nu este legea majorității, ci protecția minorității” și în cazul de față se pare că această ”democrație” protejează politicul.


2 Comments

2 Comments

 1. Ioana

  martie 13, 2022 at 7:17 am

  Mai mult ca oricând trebuie să vă măsurați cuvintele. Nu vorbiți aiurea, deoarece de vorbele în vânt vor profita rușii. Pentru cine încă nu cunoaște mașinăria de propagandă rusească, aflați că ei mint într-o proporție de cel puțin 99% și mereu și mereu creează neîncrederea în autoritățile românești. Ei care au mințit întotdeauna i-au învățat pe români că autoritățile nu le vor niciodată binele, că toți sunt exact ca ei. Trebuie să vă iasă odată din cap stupizeniile rusești și să aveți încredere în autoritățile române. Ele sunt singurele care ne apără interesele. Acuzațiile nefondate imaginate de fiecare, acuzații aduse în numele democrației și a libertății de exprimare pot fi folosite extrem de violent împotriva noastră. Fiind aliați cu USA în această situație conflictuală din Ucraina, România este tratată ca un dușman al Rusiei și tratată ca atare, adică ostil. SINGURA ȘANSĂ a autorităților românești în această confruntare și pentru viitor este sinceritatea și transparența. Dumnezeu să ne ajute să nu ne pierdem libertatea!

  • Redactia Alba Carolina TV

   martie 13, 2022 at 8:49 am

   Stimată doamnă, așa este. Rușii dezinformează. Americanii dezinformează. Europenii dezinformează.
   Urmează și cenzurarea totală, nu doar a presei, și vom trăi apoi în noua eră a comunismului modern.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate