„Conservarea / restaurarea bisericii istorice de lemn, „Pogorârea Sfântului Duh” din Sartăş (AB-II-m-B-00313), jud.Alba, reabilitarea împrejmuirii, porţii de acces şi amenajarea zonei din jurul bisericii, faza Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (D.A.L.I.)
Promotor de proiect –Beneficiar: PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ SARTĂŞîn parteneriat cu U.A.T. oraşul Baia de Arieş – cofinanţator.
Finanţarea Proiectului:Institutul Național al Patrimoniului (I.N.P.) prin Programul Timbru Monumente Istorice, în conformitate cu contractul încheiat nr. 12/26.02.2024
Valoarea finanțării 160.560,00 lei,
la care se adaugă cofinanţarea de 10%, 17.840,00 lei.
Perioada de implementare a proiectului – 10 luni, începând cu data de 26.02.2024, respectiv până la data de 16.12.2024.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă salvarea monumentului istoric „Pogorârea Sfântului Duh” din Sartăş (AB-II-m-B-00313), printr-un demers interdisciplinar bazat pe studii și perspective de specialitate care să fundamenteze un concept și decizii de conservare /restaurare argumentate, pe baza cărora, viitoarea intervenție să respecte integritatea și autenticitatea monumentului, punându-l în valoare, în beneficiul comunităților patrimoniale.
Sitului (cimitirului) din care biserica de lemn face parte I se va acorda o mare atenție prin proiectul de amenajare peisageră, pentru valorificarea ansamblului peisager.
Valorificarea acestei comori a Munților Apuseni, ca element unic al peisajului cultural și al
patrimoniului cultural din lemn al Apusenilor, va ajuta la întărirea identității locale necesară în primul rând tinerilor din zonă.
Deși biserica este încadrată în Lista Monumentelor Istorice, în categoria B (de importanță locală), este una dintre cele mai valoroase biserici de lemn păstrate în țara noastră, datând din anul 1780.
Pe lângă arhitectura măiestrită în lemn de rășinos, istoricul de artă, cercetător al artei transilvănene, Ana Dumitran, afirmă că „ aprecierea patrimoniului pictat adăpostit de biserica de lemn din Sartăș din perspectiva importanței pictorilor implicați în împodobirea ei ne pune în fața unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale spațiului românesc…”, aceasta deținând aproape intact un ansamblu mural realizat în 3 etape, la care și-au adus contribuția un pictor reprezentativ, numele lui, Gheorghe fiul lui Iacov, indicând cel mai înalt nivel calitativ (1780).
Obiectivul specific al proiectului îl reprezintă Elaborarea Documentaţiei tehnice de avizare a lucrărilor de investiţie, studii şi alte documentaţii: Studiul topographic, Studiul geotehnic, Diagnosticul arheologic şi
Realizarea sondajelor în tencuială și studiul de parament, Expertiza biologic, Scanarea 3D laser și fotogrametrie a suprafețelor pictate, Releveu detaliat structură, finisaje și degradări, Studiul dendrocronologic, Studiul istoric / architectural, Studiul de istoria artelor, Expertiza tehnică – structurală şi de restaurare component artistice.
Rezultatele vizate ca urmare a implementării obiectivului de investiţii din cadrul proiectului sunt:
Advertisement
Conservarea patrimoniului cultural din lemn în care ne propunem să păstrăm și să restabilim (atâta cât este posibil, fără interpretări), autenticitatea și integritatea monumentului istoric, pentru a-l valorifica la întregul său potențial.
Măsurile propuse de conservare, necesare siguranței structurale, sunt bazate pe principiul minimei intervenții dar și pe păstrarea autenticității, prin folosirea concepției și tehnicilor tradiționale.
Proiectul urmează să fie detaliat anul următor 2025, în fazele de proiectare DTAC, PT și DE și apoi, sperăm să beneficieze de o intervenție de conservare pe măsura valorii sale.
Grupul ţintă al Proiectului:
Comunitățile din Satul Sartăș și din Oraşul Baia de Arieș, care sunt beneficiarele directe al acestui proiect, mai ales tinerii care vor fi implicați prioritar, în demersul de conservare;
Proprietarii de monumente istorice (biserici și gospodării din lemn etc.) înscrise (sau neînscrise) în L.M.I. care doresc să înțeleagă procesul de conservare / restaurare;
Mediul profesional implicat în studierea, conservarea și restaurarea structurilor istorice din lemn: arhitecți, structuriști, peisagiști, pictori restauratori, arheologi, biologi, dendrocronologi, istorici, etc.
Studenții de la: arhitectură, restaurare pictură, studii culturale, peisagistică, istorie, teologie: este deosebit de important să dobândească cunoștințe și experiență în păstrarea și valorificarea patrimoniului din lemn.
De asemenea, vor fi implicați în demersul de conservare încă din faza studiilor de fundamentare:
– Societatea civilă, ONG-urile din țară interesate de protecția patrimoniului, cărora li se oferă un model de bună practică.
– Nu în ultimul rand, proiectul se adresează societății filantropice din România, sperând să se obțină o sensibilizare în privința necesității sprijinirii acestor acțiuni de salvare a patrimoniului construit.
Obiectivul proiectului a fost îndeplinit prin realizarea unei Documentaţii tehnice (D.A.L.I), Avizată pentru conformitate cu normele legale în vigoare, de către Ministerului Culturii.
Cu ocazia finalizării sale a avut loc o întâlnire cu comunitatea locală, cu beneficiarul Parohia Sartăș și cu reprezentanții Primăriei Oraşului Baia de Arieș, desfăşurându-se o prezentare detaliată cu video-proiecţie, a valorilor monumentului, problemele sale de conservare dar și soluțiile necesare propuse în proiectul de conservare / restaurare.
Echipa de implementare a proiectului
Proiectul este implementat de echipa de specialiști Biserici Înlemnite:
Membri echipei de studii:
Topo: Ovidiu Stoia
Scan 3D și Fotogrametrie: Călin Șuteu
Geo: Dorin Vasiu
Advertisement
Exp. Biologică: Livia Bucșa
Stud. dendrocronologic: Patrik Chiroiu
Diagnostic arheologic: Cristian Floca
Studiul istoric: Bogdan Ilieș
Studiul picturii parietale: Ana Dumitran
Releveu și releveu degradări: Vladimir Obradovici, Raluca Mureșan
Expertiza structurală: Istvan Benke
Expertiza picturală: Teodora Necula
Studiu Peisaj: Raluca Rusu , Alexandru Ciobotă
Membri echipei de proiectare:
Peisagistică: Raluca Rusu , Alexandru Ciobotă
Arhitectură: Vladimir Obradovici, Raluca Mureșan
Structură de rezistență: Dorottya Makay, Ábel Sebestyén
Ultimele comentarii