Connect with us

Actualitate

Ce spune Kelemen Hunor despre amplasarea statuii lui Bethlen Gábor la Alba Iulia

Published

on

Bethlen Gábor statuia alba iulia carolinatv

Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult

”Statuia lui Bethlen Gábor oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul. Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult”, scrie pe pagina sa de socializare deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Novák Katalin
Președinte Ungaria: Novák Katalin

”Statuia lui Gábor Bethlen stă în Gyulafehérvár de astăzi. În Transilvania, statuia fostului prinț ar fi pusă oriunde, ar fi într-un loc bun, dar aici, în Gyulafehérvár, va fi așezată la locul de drept, acolo unde îi este locul! Toate acestea indică, de asemenea, faptul că comunitatea majoritară a orașului a acceptat eroul istoric al uneia dintre minoritățile sale, comunitatea națională. Un gest deosebit de puternic și rezonabil pentru noi este faptul că statuia se află în castelul Gyulafehérvár, administrația locală nu a pus-o în niciun colț al orașului. Astfel de gesturi sunt un indiciu clar că pot exista paralele în trecutul nostru, pot exista dezacorduri privind trecutul, chiar și dezbatere, dar prezentul nostru, și dacă avem puțin creier, avem un viitor comun. Putem fi mândri, că am făcut ce am putut – puțin, poate mai mult de atât!🇷🇴 Începând de astăzi Bethlen Gábor are statuie în Alba Iulia.

Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul. Acest lucru indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș, a acceptat eroul unei comunități minoritare. Acest gest puternic și demn de prețuit pentru noi este că statuia a fost amplasată în cetatea Alba Iulia, autoritățile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colț al orașului. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun. Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult.” 📷 Tamás Gönczy

Vezi gestul senatorului Călin Matieș, după ce i-a oferit un tricolor președintei Ungariei:

calin maties avram iancu statuie Bethlen Gábor carolinatv

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia