Connect with us

Actualitate

Expoziția „Trepte spre lumină” a iconarului Florin Nicolae Poenariu, vernisată în Săptămâna Mare la Sebeș

Published

on

Expoziției de icoane semnată de cunoscutul iconar Florin Nicolae Poenariu, declarat „Tezaur uman viu”

Marți, 15 aprilie 2025, de la ora 16:00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției de icoane „Trepte spre lumină”, semnată de cunoscutul iconar Florin Nicolae Poenariu, declarat „Tezaur uman viu”.

Originar din satul Laz, artistul aparține unei renumite familii de iconari – Poienarii – care, încă din secolul al XVIII-lea, au transmis din generație în generație meșteșugul picturii de icoane și al sculpturii în lemn. Lucrările lor se regăsesc atât în biserici, cât și în casele credincioșilor din întreaga Transilvanie.

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe cu har și devotament tradiția strămoșească. Picturile sale pe sticlă sunt realizate manual, cu o cromatică caldă și rafinată, adesea având fundaluri înfrumusețate cu foiță de aur. Ramele, sculptate de el însuși, poartă simboluri tradiționale românești, îmbinând esteticul cu spiritualul într-un mod profund autentic.

Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, artistul a învățat tainele picturii de la mătușa sa, Maria Deac Poenariu. Din 2007 lucrează în propriul atelier din casa natală din Laz, iar în 2008 a debutat în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud. De atunci, a participat la numeroase expoziții colective și personale în orașe precum Alba Iulia, Sebeș, București, Cluj-Napoca, Sibiu, Galați, Timișoara și chiar Potsdam (Germania).

De-a lungul timpului, munca sa a fost răsplătită cu premii importante: locul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței” (2017), premiul I la expoziția „Icoana – credință și tradiție” (2018), precum și medalia „Omagiu Satului Românesc” acordată de Patriarhia Română în 2019. În 2020, Ministerul Culturii i-a oferit titlul onorific de „Tezaur uman viu”, în cadrul unui program susținut de UNESCO, ca recunoaștere a eforturilor sale în conservarea și promovarea artei iconografice.

Deschiderea expoziției va fi marcată de un recital de cântece pascale oferit de elevii Școlii de Muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, sub îndrumarea prof. Alexandra Pamfilie.

Publicul este invitat să viziteze expoziția în perioada 15–30 aprilie 2025, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00, accesul fiind gratuit.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Urmărește-ne pe TikTok

Urmărește-ne pe Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Urmăreşte-ne pe Instagram

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate