Connect with us

Actualitate

Exponatul lunii martie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Paftaua săsească – bijuterie și amuletă

Published

on

În luna martie, Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş prezintă paftaua (Heftel) ca exponatul lunii. Această bijuterie elegantă face parte din costumul popular feminin săsesc și este realizată din alamă, având o formă conică și o rază a bazei de 11 cm.

Paftaua este decorată cu o piatră roșie de mari dimensiuni, plasată central, și înconjurată de trei șiruri concentrice de „pietre prețioase” roșii și verzi, care sunt în realitate imitații din sticlă ale rubinelor și smaraldelor, fixate într-un cadru în relief. Corpurile paftelor sunt confecționate din tablă de alamă, ambutisată, aurită și decorate cu motive vegetale.

Împreună cu cordonul-cingătoare cu paftale (Spangengürtel) și acele de vălitură (Bockelnadeln), paftaua (Heftel) reprezintă unul dintre cele mai importante accesorii ale costumul popular feminin săsesc. Această bijuterie era purtată pe piept, prinsă de obicei cu o bentiță de catifea, și era apreciată pentru frumusețea ei.

Deși denumirea de „paftă” are origini turcești, păftalele săsești își au rădăcinile în fibulele merovingiene din secolul al V-lea. În Evul Mediu, acestea au dobândit un rol protector, având și funcția de relicvare, unde se păstrau moaștele sfinților. Acestea erau inițial fabricate din metale prețioase și decorate cu pietre scumpe și perle, având credința că protejează purtătorul de forțele răului. Până în secolul XVIII, paftalele erau utilizate în special în mediul urban, mai prosper, dar odată cu adaptarea la viața rurală, acestea au fost realizate din materiale mai accesibile, precum alamă și sticlă colorată, menținându-și forma rotundă și funcția de protecție, chiar și fără moaște.

Paftaua era transmisă de la o generație la alta prin linie maternă, primită la căsătorie, marcând astfel trecerea la un nou statut social. De-a lungul timpului, bijuteria și-a pierdut rolul de protecție și a rămas exclusiv un element decorativ.

Exponatul expus la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş a fost achiziționat în anul 1960 din comuna Gârbova, județul Alba și a fost creat în a doua jumătate a secolului XIX.

Surse: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Urmărește-ne pe TikTok

Urmărește-ne pe Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Urmăreşte-ne pe Instagram

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate