Connect with us

Actualitate

Bucate tradiţionale pentru masa de Crăciun şi de Revelion

Published

on

bucate-traditionale

Sărbătorile au venit cu o avalanşă de oferte din partea proprietarilor de pensiuni. La pensiuni li se promite oaspeţilor o atmosferă liniştită, cu datini, colinde şi bucate tradiţionale pentru masa de Crăciun şi de Revelion.

Pensiunea noastra se afla in localitatea Rimetea, unde gazda, Melinda Kiraly, ne-a intimpinat cu cozonac ”Somodi” si ne-a dat si reteta.

Cozonacul “Somodi” este făcut după o reţetă veche, de peste trei sute de ani, fiind singura localitate din ţară unde se prepară acest cozonac, după spusele gazdei, unicitatea reţetei constând în faptul că este păstrată cu sfinţenie de localnici, și dacă ajungi în zonă doar poți să savurezi aroma și să o duci mai departe.

Rimetea este singura localitate din tara unde se prepara cozonacul „Somodi”. Veche de peste trei sute de ani, unicitatea retetei consta in faptul ca in cozonac se pune scortisoara. Reteta este transmisa din generatie in generatie si este pastrata cu sfintenie de localnici.
Gospodinele din Rimetea prepara de zeci de ani cozonacul „Somodi”, pentru toate sarbatorile.

Este singura localitate din tara unde se prepara aceasta cocatura traditionala.
Nu se ştie de când a apărut reţeta, dar este foarte veche. S-a moştenit din vorbă în vorbă de la bunici şi străbunici şi este o reţetă a întregului sat.

Rimetea este O localitate, unde soarele răsare de două ori. Se află la 24km de Aiud, și la 7 km de Buru, și este așezată la poalele vârfului Piatra Secuiului (1171 m). Denumirea stâncii provine de la faptul că în sec al XIII-lea secuii au salvat satul de asediul tătarilor. Drept recompensă au primit cetatea de pe stâncă. Vis a vis de stâncă, se află cetatea Coltești care a fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay Venczel.
În 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matei Corvin, în 1514 a fost devastată de oamenii lui Gh. Doja, iar în 1713 dărâmată de trupele austriece. Populația comunei are rădăcini austriece (din zona Eisenwürzel), maghiare și germane, care au venit la lucru la minele din jur, bogate în fier, aur, argint și cupru. Au venit și au adus și obiceiurile lor. În jurul anilor 1870 după un incendiu s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei miniere, care au fost frumos întreținute. În anul 1952 au deschis un muzeu de etnografie, unde sunt expuse mobile vopsite, costume populare, broderii etc.

De Crăciun, proprietarii pensiunii vor pregăti o masă festivă cu bucate tradiţionale.

ȚARA VINULUI… VECHE DE 10 ANI!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate