Connect with us

Actualitate

6 august 2024 – Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă a Domnului”. Semnificații și tradiții

Published

on

Schimbarea la față a Domnului Isus

 „Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea. Strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie.” – Tropar la Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, Glasul 7

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 6 august Schimbarea la Față a Domnului. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind inclusă în rândul celor douăsprezece praznice împărătești de peste an. Evenimentul biblic este descris în Evangheliile lui Matei, Marcu și Luca și se referă la momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a arătat natura divină înaintea a trei dintre ucenicii săi Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Tabor.

Muntele Tabor este binecunoscut pentru evenimentul biblic al Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Aici, Mântuitorul s-a schimbat la față, hainele sale au devenit strălucitoare și albe, iar fața sa a strălucit ca soarele. În acest timp, au apărut Moise și Ilie, care au vorbit cu Iisus, potrivit Evangheliei după Matei capitolul 17, versetul 3:  „Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El”.

Ceea ce s-a întâmplat pe muntele Tabor este interpretat ca o revelație a naturii divine a Mântuitorului Iisus și ca o prefigurare a gloriei sale viitoare după înviere.
Sarbătoarea „Schimbarea la Faţă a Domnului” aduce și o transformare în natură: păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele și târâtoarele își caută adăpost în pământ, pentru perioada rece.

În tradiția populară românească, sărbătoarea Schimbării la Față este cunoscută sub numele de „Obrejenie” sau „Probojenie.”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate