Connect with us

Actualitate

Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European: “Fiecare euro alocat pentru educație înseamnă o investiție în viitor

Published

on

victor negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu este vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European. Cadru universitar, atât în țară cât și în străinătate, eurodeputatul român care reprezintă județului Alba în legislativul european ne-a prezentat o parte din activitățile sale în domeniul educației la nivel european.

1. Domnule Negrescu, sunteţi vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European şi totodată, unul dintre demnitarii care au un cuvânt de spus pe zona de educație la nivel european. Aţi lansat o consultare publică online în domeniul educaţiei, aţi implementat un proiect pilot pentru promovarea accesului la educaţie, aţi distribuit tablete educaţionale şi lista poate continua. Care credeți că sunt cele mai importante realizări obținute în domeniul educației?

Educația este oglinda unei societăți, și spun acest lucru nu doar în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, dar și ca profesor și părinte. În anii care urmează, statele care se doresc a fi competitive la nivel global și care vor să se dezvolte trebuie să se îngrijească ca populația să aibă acces la educație de calitate pe tot parcursul vieții. Nu este doar o responsabilitate națională, ci peste tot în Europa, comunitățile locale se implică direct în acest proces. Mi-aș dori și ca în județul Alba interesul pentru educație să fie mult mai mare.

Nu cred că proiectul educațional al României trebuie redactat la București ci consider că trebuie să cuprindă un proces complex în care este absolut necesar să îi implicăm pe toți cei interesați de procesul educațional, pornind cu profesorii, educatorii, elevii, studenții și părinții precum și comunitățile locale, mediul privat și mediul asociativ.

În acest sens, am organizat de-a lungul timpului mai multe consultări publice prin intermediul cărora am invitat persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să vină cu propriile propuneri, astfel încât opiniile și pozițiile lor să se regăsească în rapoartele europene privind educația, la care lucrez tocmai din calitate de membru al Comisiei pentru Educație și Cultură. Am lucrat îndeaproape cu multe autorități locale și unități de învățământ care au dorit să atingă performanță pe zona de educație și cred că există mult potențial, nevalorificat, inclusiv la nivelul județului nostru.

Pe zona de educație, doresc să reamintesc două realizări importante, mai exact proiectul pilot pe care l-am inițiat, în valoare de 2,4 milioane de euro, destinat promovării accesului la educație digitală în mediul rural, zonele izolate și montane, dar și amendamentul depus de mine și aprobat de Parlamentul European prin care au fost alocate 10% din Planurile de Redresare și Reziliență către educație.

Deși am preluat mandatul în februarie 2020, am obținut, în primele luni de activitate în Parlamentul European, cu sprijinul colegilor mei din Grupului S&D, 7,8 milioane de euro pentru proiectele pilot pe care le-am inițiat în domenii precum educația, sectorul digital și al inovării, tineret și IMM-uri.  În total, până la acest moment, am inițiat proiecte pilot în valoare de peste 90 de milioane de euro și continui să fiu la fel de implicat.

Advertisement

Totodată, am redactat raportul Parlamentului European pentru educația digitală, care prevede creșterea alocărilor financiare pentru educație în programe europene, am lansat European Education Alliance, o platformă europeană care aduce împreună decidenți și experți în domeniul educației din toată Uniunea Europeană, pentru a crește profilul educației la nivel european în toate politicile publice și am fost raportor pentru conturarea politicii în domeniul educației digitale. 

În contextul Conferinței privind Viitorul Europei, în cadrul căreia am reprezentat Parlamentul European, am propus crearea Planului European pentru Educație prin care am solicitat suplimentarea cu cel puțin 3 miliarde de euro a fondurilor investite direct în infrastructura educațională și îmbunătățirea accesibilității, conectivității și calității educației și învățării pe tot parcursul vieții în întreaga Uniune Europeană. Ideea a fost preluată de Comisia Europeană și urmează să fie transpusă odată cu implementarea Zonei Europene a Educației.

Iată că inițiativele în domeniul educației se pot transforma în realitate, direct la nivel european. Îmi doresc în acest sens ca vocea României, pe diferitele paliere de activitate, să fie mai bine auzită la Bruxelles.

2. Vă citez: “Ce investești astăzi în educație, se va traduce mâine în economie, în societate.” Ce face Uniunea Europeană pe zona de educație?

Am convingerea că societățile educate sunt mai puternice. Acest domeniu necesită un efort colectiv din partea decidenților dar și din partea societății civile, a profesorilor, a studenților și a elevilor. Educația trebuie să devină cu adevărat o prioritate atât la nivel european cât și la nivel național, iar cadrul legal și organizațional trebuie să asigure acces egal tuturor la educație de calitate, pe tot parcursul vieții.

Uniunea Europeană nu are competențe în domeniul educației, însă caută constant să sprijine statele membre, în special cu resurse financiare. Putem da exemplu aici programul Erasmus+, care finanțează mai multe componente pe zona de mobilitate, educație și tineret.  Mai avem și  fondurile din Garanția pentru Tineret sau Garanția pentru Copii și Fondul Social European (FSE). Toate acestea sunt instrumente și oportunități pe care statul român trebuie să le utilizeze. Doar investind într-o manieră adecvată în viitorul societății noastre, România poate deveni puternică și performantă în Uniunea Europeană.

De exemplu, România are alocați în următorii ani peste 5 miliarde de euro, bani disponibili pentru a fi investiți strict pe educație, atât prin Programul Național de Redresare și Reziliență cât și prin Viitorul Program Operațional dedicat Educației.

Personal, m-am implicat în îmbunătățirea condițiilor din școlile din județul Alba prin dotarea cu mobilier școlar a mai multor școli, spre exemplu în cadrul unităților de învățământ din comunele Gârbova și Întregalde. De asemenea, împreună cu colegii mei social-democrați am venit în sprijinul elevilor și studenților cu performanțe bune care au dorit să beneficieze de sprijinul și sfaturile noastre.

Advertisement

Profit de ocazie, pentru a-i invita din nou să facă practică la cabinetul meu de eurodeputat din Alba Iulia. Este suficient să ne viziteze la biroul nostru din Piața Iuliu Maniu, nr. 13, parter, sau să ne scrie un email la adresa victor.negrescu-office@europarl.europa.eu pentru a solicita detalii suplimentare.

grupul aliantei progresiste a socialistilor democratilor din parlamentul european

Anul viitor, va fi Anul European dedicat Competențelor iar, împreună cu Grupul S&D din Parlamentul European vom milita ca la nivel european să intensificăm eforturile pentru ca toți cetățenii europeni să aibă acces la acele formări de care au nevoie pentru a găsi un loc de muncă plătit adecvat. De aceea, cred că Legile Educației trebuie să fie bine redactate. Împreună cu mai mulți experți din domeniul educației am trimis Ministerului Educației un set complet de recomandări și amendamente prin care am venit cu propuneri constructive menite să ajute la perfectarea unei legi care să ofere acces tuturor la educație de calitate pe tot parcursul vieții.

3. Se vorbește tot mai mult de educație digitală, în special după perioada recentă prin care am trecut cu toții din cauza pandemiei. Ce înseamnă educația digitală, ce face Comisia Europeană pe această zonă și cum v-ați implicat Dvs.?

Pe zona educației digitale există un plan de acțiune al UE, la care am lucrat în calitate de reprezentant al Parlamentului European, unde se oferă soluții statelor membre pentru a crește accesibilitatea și calitatea actului educațional. 

Accesul la educație, inclusiv prin mijloace digitale, este un drept, dar evident că educația digitală nu trebuie și nu poate să înlocuiască educația în format fizic! Pandemia a făcut, din păcate, ca milioane de cursanți din întreaga lume să treacă la o formă de educație online fără a fi pregătiți în acest sens. De aceea, trebuie să învățăm din respectiva perioadă pentru a crea o anumită complementaritate în așa fel încât profesorii să poată folosi adecvat noile tehnologii iar elevii și studenții să poată dezvolta competențe digitale specifice.

Educația digitală nu înseamnă doar să oferi unui cursant o tabletă, ci înseamnă instrumente adecvate și o programă adaptată procesului educațional. Educația online nu înlocuiește profesorii, dar instrumentele digitale, folosite corect, îi pot ajuta în procesul de predare. Este nevoie de măsuri adaptate care să ia în considerare profilurile cursanților și actul educațional. De exemplu, este nevoie de măsuri specifice pentru învățământul tehnic, învățământul special, educația continuă sau educația preșcolară. 

În anul 2021, 72% dintre români nu aveau competențe digitale de bază. România s-a situat astfel pe ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol deși suntem pe primele locuri la conectivitate. De aceea, sunt bucuros să fiu unul dintre ambasadorii campaniei naționale de educație și incluziune digitală #HaiPeNet inițiată de EOS România.  

De asemenea, Parlamentul European a aprobat, cu o largă majoritate, raportul meu cu privire la realizarea unei politici europene în materie de educație digitală, prin care s-a solicitat din partea statelor membre implementarea rapidă a Planului European de Acțiune pentru Educația Digitală și alocarea de fonduri suplimentare pentru educație. Cred că România are un potențial foarte mare în domeniul edu-tech și am organizat în acest sens, cu sprijinul Grupului S&D, mai multe acțiuni menite să promoveze inovația, sectorul digital și actorii educaționali din România. 

Devine tot mai necesară crearea unei zone europene în domeniul educației care să ne permită să reducem decalajele între statele membre, spre exemplu în ceea ce înseamnă combaterea abandonului școlar. Mi-aș dori, ca Vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din PE, să fim mai conectați la aceste discuții, la aceste oportunități și să accesăm banii europeni disponibili pe această zonă. Avem realmente nevoie de aceste resurse disponibile la nivel european fiindcă orice sumă investită astăzi în educație se va vedea peste ani în economie, în comunitățile noastre și în reziliența societății noastre. 

Advertisement

Bineînțeles, consider că nu există nicio strategie privind digitalizarea educației care să poată fi implementată fără resursa umană, de la profesori, elevi și părinți până la actori instituționali și decizionali. Este nevoie ca toți acești actori să devină co-creatori ai transformării educației și să colaborăm împreună pentru a dezvolta metode și practici adaptate astfel încât să ne asigurăm că toată lumea are acces la infrastructura specifică.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia